Hon vandrar i visans fotspår

Att byta sångspråk från engelska till svenska har fört Frida Andersson närmare publiken. Det är lättare att vara kreativ på sitt modersmål, säger hon.

Inte så vilsen. Numera är sångaren och låtskrivaren Frida Andersson hemmastadd i Stockholm.
Ekenäsbördiga Frida Andersson beskriver uppväxten i sin musikaliska familj som underbar. Redan tre år gammal uppträdde hon på byfester tillsammans med sin pappa och sina systrar. På scenen får Frida ge uttryck för den hon är och känner inget prestationstvång.
I vissången har Frida sin hemmahamn, och i sin musikaliska utveckling har hon börjat återvända dit. Hon säger att image är oviktigt för henne, som artist förmedlar hon ett budskap och vill att texten ska få stå i fokus, vilket hör vissångartraditionen till.

Bytt språk

Frida har efter två album på engelska bytt sångspråk till sitt eget modersmål, finlandssvenska, vilket enligt henne varit ett steg i rätt riktning. Även om engelskan öppnar dörrarna till den stora världen, menar Frida att sången på modersmålet har fört henne närmare publiken och gett henne möjlighet att beröra på ett helt annat sätt.
– Det blir lättare för att man har ett rikare ordförråd på sitt modersmål, men sedan tycker jag också att det blir mycket svårare. Det blir en hårfin linje mellan vad som blir banalt och vad som kan bli väldigt bra text.
Modersmålet möjliggör kreativitet enligt Frida; egna metaforer och ordkonstruktioner kommer inom räckhåll. Titeln på en av Fridas låtar, Drömlänges, är en term som hon själv kommit på.
Den nya singeln Bara för att jag älskar handlar om den respekt en kan känna för sin före detta partner även om båda gått vidare och inlett nya kärleksrelationer.
– Det är min relationsterapeutiska låt, skrattar Frida.

Hemmastadd i Stockholm

Efter att ha bott i Stockholm i snart sex år är Frida inte så "vilsen i Stockholm" som hon låter uttrycka i singeln med samma uttryck från 2013. Hon har kommit till Stockholm för att stanna.
För tillfället skriver Frida låtar till vad hon hoppas ska bli ett album som publiceras under året. Duetterna Drömlänges och Paradiset tillsammans med Bo Sundström från Bo Kaspers Orkester kommer att figurera på skivan. Frida utlovar också flera glada kärlekslåtar. Hon förklarar ändå att hennes låtar inte behöver vara en dokumentation av var hon befinner sig just nu i livet. Både hennes egna och andras livserfarenheter inspirerar henne i låtskrivandet. Men perspektivet förblir detsamma: hon sjunger om andras berättelser som om de hänt henne själv.
– Jag tycker att det är roligare att sjunga då. Då blir det som en självbiografisk låt, fast den egentligen inte är knuten till mitt liv.

I skrivarlyan

Två dagar i veckan tillbringar Frida i sin skrivarlya – en ny rutin som hjälper henne fokusera på sitt arbete. Fridas musikklubb på Södermalm är ett annat nytt projekt. Sedan 2011 har Frida gett ut musik på eget skivbolag, Casual Friday Music. Som sin egen chef har Frida njutit av att ha kontroll över musikproduktionen och bestämma riktningen för sin musik. Samtidigt har det varit en utmaning att själv ansvara för allting.
– Jag rekommenderar det för alla som vill hålla på med sin egen musik, det är bara att starta eget och så kör man på, säger Frida.
Frida vill vara öppen för framtiden och har få konkreta mål, men önskar att gnistan och ivern för musiken ska bestå.

Frida Anderssons milstolpar

Bestämde sig redan som fyraåring för att bli sångerska.
Var Finlands Lucia år 2007.
Skrev år 2007 kontrakt med Cosmos Music Group och utgav debutalbumet Busy Missing You.
År 2010 publicerades hennes debutalbum i Sverige, Polen och Kanada.
Startade sitt eget skivbolag, Casual Friday Music, och utgav sitt andra album, Sister, år 2011.
Turnerade i Kina 2012–2013.
Publicerade sitt tredje och första finlandssvenska album, Håll mig hårt, år 2013.
Kröntes till ”Årets Kvinnliga Artist” under Vegaprisgalan i Vasa i oktober 2013.
Medverkade 2013 på Bo Kaspers Orkesters julturné till Köpenhamn, Helsingfors, Bergen och Stockholm.
År 2014 utgavs duetten Drömlänges och året därpå duetten Paradiset tillsammans med Bo Sundström.
ANDRA LÄSER