Årets Seahorse Week blev publiksuccé

Trots gassande solsken och rekordmånga starter, höll årets tävlingar hög klass och ekipagen stod för fina prestationer. Dessutom lyckades man slå nytt rekord på alla fronter med 1040 starter och 8200 åskådare.

Snabbaste banan. Marina Ehrnrooth på Evli Ellington vann söndagens finalklass Hanko Grand Prix.
Även om banhoppningsveckan i år inte bjöd på de sedvaliga GP-klasserna, hade arrangörerna lyckats skapa ett nytt koncept som kronades av den nya Hangö GP-klassen. Inte helt otippat blev det Vitträsks Ryttares Marina Ehrnrooth som presterade en första placering på hästen Evli Ellington i den nya klassen. Ehrnrooth har också tidigare placerat sig på topp i Sea Horse Weeks GP-finaler. I år kom hon med hästen till Hangö enbart för att delta i den här klassen, som alltså renderade ekipaget en plats i höstens HIHS 140/145 CSI5-klass i Helsingfors i oktober.
Ekipaget var ett av två som gick till omhoppning med en felfri runda i bagaget, och trots två rivningar i andra rundan räckte tiden till att slå Ratsastusseura Varsas Minna Lehtonen på Cerano, som hade lika många felpoäng, men i andra omgången red en runda som var drygt en och halv sekund långsammare än Ehrooths. På tredje plats Salon Ratsastusseuras Antti Linna på Spendrup L med två rivningar och tiden 68,31.
Två ekipage med lokal anknytning som kan nämnas är Sjundeå sportryttares Nina Cederberg på Diaty Fortuna. Hangöbördiga Mathilda Råberg, som numera tävlar för Salo Riding Club deltog i klassen på hästen Alfa, men placerade sig inte.
Ett annat ekipage som lyckades upprepa fjolårets bravur var Husö Ryttares John Antell på Osaka Hästak. Det samspelta paret har lyckats vinna den för i fjol nya klassen Generalens Bägare, instiftad till General Adolf Ehrnrooths ära. För Antell kändes det extra bra, eftersom han nästa år passerat åldersgränsen för att ställa upp i klassen. Klassen reds på lördag.

Nya klasser

Förutom den nya GP-klassen reds ytterligare två klasser på söndag. Den första var även den ny för år – Prix de Hangon kaupunki - Hangö stad på 130 cm. Klassen vanns av Korpikylän Ratsastajats Mikael Wahlman på Corfu Z. En västnyländsk prestation stod Lohjan Ratsastajats Helena Wist på hingsten Samurai Fi 186 för.
Den andra klassen var den nya publikvänliga FM-lagtävlingen 120/130 cm, Prix de Classic Pizza som vanns av Ratsastusseura Varsa. I varje lag deltog fyra ekipage. Också tidigare Hangöryttaren Cia Gundersbys Riding Club Solbacka deltog, dock utan placering.

Super PR för Hangö

En som för första gången närvarade vid tävlingarna från åskådarplats var stadsdirektör Denis Strandell. Han hade kommit på sin semester för att följa med tävlingarna och sade sig vara mäkta imponerad:
– Det är helt fantastiskt att här är så mycket folk. Trots att jag inte är närmare bekant med grenen, har det varit spännande att följa med tävlingarna på nära håll.
Han gav också en eloge till arrangörsföreningen som år efter år med frivilliga krafter förverkligar tävlingarna.
– Seahorse Week ger Hangö helt superb PR, och jag är glad att staden slutit ett femårigt ramavtal med Seahorse Week, som gör det möjligt att utveckla konceptet.

ANDRA LÄSER