457 nya fall av coronaviruset i Finland – incidensen över 200 i Nyland

Nu har fem procent av Finlands befolkning fått coronavaccin. Bild: Jeanette Östman/SPT

457 personer har smittats av coronaviruset i Finland under det senaste dygnet.

Totalt 457 nya fall av covid-19 har registrerats i Finland under det senaste dygnet. Det meddelar Institutet för hälsa och välfärd på söndagen.Incidensen, det vill säga antalet smittfall per 100 000 invånare, är drygt 100 för de senaste 14 dygnen. Motsvarande siffra för de föregående två veckorna är kring 94.

Incidensen är 203 i Nyland, 154 i Satakunta, 140 i Vasa sjukvårdsdistrikt och 112 i Egentliga Finland. Ökningen är märkbar framför allt i Satakunta sjukvårdsdistrikt, där en stor del av fallen kan kopplas till Raumo varv.

Sammanlagt har 53 742 personer bekräftats smittade i Finland sedan epidemin fick sin början.

Uppgifterna om dödsfall och patienter som vårdas på sjukhus har inte uppdaterats sedan fredagen. Enligt siffrorna har totalt 726 dödsfall med koppling till viruset rapporterats, medan 141 personer vårdas på sjukhus på grund av covid.

Enligt lördagens siffror har 276 280 personer fått åtminstone sin första dos vaccin mot coronaviruset, vilket motsvarar 5 procent av befolkningen.

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar dagligen utifrån uppgifter som införts i registret över smittsamma sjukdomar.

I många sjukvårdsdistrikt rapporteras det antal positiva laboratorieresultat som finns på morgonen – siffrorna är alltså inte jämförbara med institutets.

Enligt institutet kan systemet på grund av dataöverföringen leda till en viss fördröjning i rapporteringen.

Sjukvårdsdistrikten meddelar själva om antalet dödsfall och hur många som behöver sjukvård.