Polisen orolig för unga motoristers liv

I helgen genomförde polisen en omfattande övervakning av mopeder, lättviktsmotorcyklar och motorcyklar i bland annat Västnyland.

Motorpoliser är oroliga för unga motoristers liv. Polisen granskade och provkörde sammanlagt 76 fordon i Esbo, Kyrkslätt, Raseborg, Vichtis, Lojo och Högfors i helgen.
Polisen har igen genomfört en omfattande övervakning av mopeder, lättviktsmotorcyklar och motorcyklar. I övervakningen som gjordes från fredag eftermiddag till lördag deltog 20 poliser från polisinrättningarna i Västra Nyland, Östra Nyland och Helsingfors.
Tvåhjulingarnas skick har förbättrats aningen sedan den förra övervakningsinsatsen i maj. Den gången pekades speciellt mopedister i Ekenäs ut.
Nu framkom också en viss likgiltighet och motorcykelpoliserna är nu oroliga för att föremålet för nästa uppdrag är en ung person som omkommit eller skadats allvarligt.

76 fordon granskades

Under övervakningen granskades 76 fordon, de provkördes dessutom av motorcykelpoliser. Ett fall av rattfylleri uppdagades. Fyra mopeder klassades efter provkörning som motorcyklar. Fem körförbud utfärdades, 11 fick böter, sex tillskrevs avgifter för trafikförseelser. En mopedist misstänks för grovt äventyrande av trafiksäkerheten eftersom hen flydde undan polisen med en trimmad moped. Tre vårdnadshavare fick böter för överlåtande av fordon till förare utan körrätt.
Den här mopeden är en av de granskade som konstaterades bristfällig. Bland annat saknade den framljus.
Övervakningsinsatsen skedde i Esbo, Kyrkslätt, Raseborg, Vichtis, Lojo och Högfors. Med övervakningen svarade, och svarar dagligen, polisen på invånarnas önskan om övervakning.
– I Esbo flydde två unga motorister vars fordon saknade belysning och registerplåt. En av dem körde av vägen, men klarade sig utan skador. En del av ungdomarna betedde sig likgiltigt och provocerade polisen. En vårdnadshavare anklagade polisen för att barnets moped var trimmad och att barnet miste sin körrätt, säger överkonstapel Jan-Erik Huurne.

Krav på aktivitet från föräldrar

Huurne kräver att föräldrarna aktivt deltar i ungdomarnas hobbyn. Man borde diskutera trafikregler och sättet att köra, säger han. Det är viktigt att lyfta fram att man stör grannskapet då man kör sent på kvällen.
– Kontrollera att ljusen fungerar och att registerplåten är på plats. Var också uppmärksam på bromsarnas funktion. På hösten då det blir mörkare och de våta vägarna täckts av löv, är det farligt att köra med slitna ringar. Ett högt ljud tyder också ofta på att mopeden eller lättviktsmotorcykeln går för fort.
Huurne påpekar att föräldrarnas inflytande på den unga kan överraska.
– Många gånger låter, den unga personen som vi tillrättavisar, påskina att hen är tuff och inte respekterar polisen. Men i det skedet då telefonsamtalet går till föräldrarna, brukar också den tuffaste värstingens öga tåras.
Ofta är det en vårdnadshavare som äger fordonet. När mopeden är trimmad så mycket att den klassificeras som motorcykel, kan föräldrarna därför få dagsböter för att ha överlåtit fordonet till en ung person – vilket alltså också skedde i tre fall under helgens insats.
– Det är bra att minnas att försäkringspremierna stiger som följd av olyckor och uppdagad trimning, påpekar polisen.

ANDRA LÄSER