Yle: Finland har reserverat en tredje vaccinationsdos för alla finländare

Ett beslut om den tredje vaccindosen mot coronaviruset är att vänta i höst.

Enligt familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) har Finland reserverat en tredje vaccindos mot coronaviruset för alla finländare över 12.
Hälsovårdsmyndigheterna förbereder sig på att ge en tredje vaccindos mot coronaviruset till alla finländare över 12. Det meddelade familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) i en intervju för Yles tv-program Morgonettan på lördagen.
– Vi har reserverat en tillräcklig mängd vaccindoser så att vi kan vaccinera hela befolkningen om experterna rekommenderar det, säger Kiuru till Yle.
Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS rapporterade i fredags att distriktet ger den tredje vaccindosen genast så att vaccinerna inte hinner passera ett bäst före-datum.
Den tredje vaccindosen ges för närvarande till sådana personer som på grund av sjukdom, nedsatt immunförsvar, hög ålder eller andra orsaker inte får ett tillräckligt bra skydd mot coronaviruset efter två vaccindoser. Vårdpersonalen inom HUS får också en tredje dos vaccin.
Det är i praktiken den nationella expertgruppen för vaccinationsfrågor som utfärdar rekommendationen om den tredje vaccindosen för hela befolkningen.
Världshälsoorganisationen WHO har vädjat till de rika länderna att de inte ska ge en tredje dos coronavaccin innan alla fattiga länder har hunnit vaccinera sina medborgare.
– Jag kan inte föreslå att vi ska slopa en tredje vaccindos om experterna förordar att de behövs, säger Kiuru.

ANDRA LÄSER