Allting ser ljust ut för Källman

En lyckad försäsong har gett Benjamin Källman stärkt självförtroende i FC Inter. Nu hoppas 17-åringen på speltid i ligan.

Inte längre grön. – Visst kändes det underligt att spela mot sina gamla lagkamrater, säger Benjamin Källman om Inters segermatch mot EIF.
Vårens rubriker säger en hel del. Det började i stil med “Källman till Inter” och fortsatte med “Källman öppnade målskyttet för Inter” och “Källman avgjorde cupmatch”.
Enskilda träningsmatcher säger inte nödvändigtvis mycket, men en svit av fina prestationer talar för sig och tre mål i cupen är minsann inte fy skam.
Och visst är det en belåten ung man som tar sig tid för en intervju efter tisdagens träningsmatch mot fostrarklubben Ekenäs IF – en match som Inter vann 4-0 efter mål av bland annat Källman.
Han spelade från start och är efter försäsongen ett reellt alternativ i Åbolagets anfall efter en vår av snabb utveckling.
– Jag visste att jag i varje fall skulle få chansen i någon träningsmatch och att jag då måste ta vara på chansen och visa vad jag går för, säger Källman som gjorde mål i sin andra träningsmatch.

Tog vara på chansen

Då han fick chans från start i cupen blev det mål efter elva minuter. I därpå följande omgång satte han två baljor.
– Matcherna jag spelat i vår har varit de hårdaste för mig hittills. I början var det svårt med högre tempo, men nu går det bra.
Så även om konkurrensen är stenhård hoppas han på speltid i Tipsligan som för Inters del inleds på lördag med hemmamatch mot FC Lahti.
– Det ser ljust ut. Jag hoppas få spela några matcher och göra inhopp. Just nu ser det bra ut för att jag ska få starta på lördag, säger Källman, väl medveten om den hårda konkurrensen.

En stor livshändelse

Steget från EIF till Inter innebar förstås fotboll på en högre nivå med allt vad det innebär, men också en stor förändring i hela hans tillvaro.
– Det blev en hel del förändringar i livet. Jag flyttade hemifrån för första gången och bytte skola. Jag har förstås kvar mina gamla vänner, men det är ändå mycket som förändrats.
Gymnasiestudierna fortsätter vid Katedralskolan, men i en lugnare takt än i Ekenäs.
– Min dag präglas mest av fotboll numera. Jag ser bara fotboll då jag blickar framåt, men jag tänker studera eftersom jag vill ha någonting annat att luta tillbaka på, säger Källman.
Då jag frågar om svårigheter eller tunga utmaningar i den nya livssituationen spricker han upp i ett leende.
– Jag ser faktiskt bara positiva saker just nu.

Känner sig kvickare

Källman uppskattar att cupmatcher mot andra ligalag ger en bra bild av ligaspelet.
– Största skillnaden jämfört med lägre serier är speltempot och sättet som spelarna går in i närkamper på. Det är verkligen allt eller inget.
Redan i fjol visade han som 16-årig debutant i division 1 att fysiken håller. Han vägde ingalunda lätt i närkamperna och nu ser han ännu starkare ut på den punkten.
Sedan hösten har det blivit mycket träning med målmedvetet fokus.
– Jag har behövt lite mer snabbhet eller kvickhet och har tränat snabbhetsrörelser på gym. Jag känner mig kvickare på planen nu.

Stora drömmar

För den stundande ligasäsongen hoppas han på att få spela flera matcher från start, samt göra en del inhopp.
Samarbetsavtalet med EIF möjliggör spel i fostrarklubben i år, men Källman låtsas inte längta efter att få dra på sig den gröna tröjan.
– Hur fult det än låter måste jag säga att jag hoppas att det inte blir spel för mig i EIF i år. Det beror helt enkelt på att det blir aktuellt bara om jag inte får speltid i Inter och det är ju speltid i ligan jag siktar på.
Blickar man längre fram har han en allmän stor målsättning: spel på högsta nivå utomlands, helst i Tyskland eller England.
Även herrlandslaget finns med i drömmarna. På meritlistan finns redan drygt tjugo pojk- och ungdomslandskamper.
För tillfället förbereder han sig med U18-landslaget för EM-kval.

Benjamin Källman

Född: 17.6.1998.
Bor: I Åbo.
Klubb: FC Inter.
Fostrarklubb: Ekenäs IF.
Meriter: Drygt tjugo pojk- och ungdomslandskamper, samt en fin fjolårssäsong med EIF i division 1.
Studerar: Gymnasiestudier vid Katedralskolan i Åbo (innan flytten studier vid Ekenäs gymnasium).
Position: Anfallare.

ANDRA LÄSER