Unga mellan 20 till 25 gör flest aborter – nu ska de också få gratis p-medel i Sjundeå

Flera äldre ungdomar ska få gratis preventivmedel i Sjundeå. Förslaget är att höja den övre åldersgränsen för utdelningen från 20 till 25 år.

Mira Strandberg
20.03.2019 12:15
Initiativet till ändringen kom via en fullmäktigemotion av socialdemokraterna och Vänsterförbundet i kommunfullmäktige. Enligt partierna är orsaken till att unga slutar använda preventivmedel oftast priset. Personer under 25 år är enligt partierna ofta studerande med låga inkomster, för vilka det kan vara för dyrt att köpa preventivmedel.
Med motionen ville partierna förhindra icke-önskade graviditeter och aborter. Enligt siffror från Institutet för hälsa och välfärd var antalet aborter år 2017 det lägsta sedan 1970. Speciellt bland personer under 20 år har aborterna minskat mycket de senaste åren. Flest aborter görs av unga mellan 20 och 24 år, men också i den åldersgruppen har aborterna minskat. I övriga åldersgrupper har antalet aborter varit rätt stabilt.
Grundtrygghetsnämnden ska vid sitt möte på onsdag ta ställning till förslaget att utöka gruppen ungdomar som ska få gratis preventivmedel. Sjundeå har delat ut avgiftsfria p-medel åt unga under 20 år sedan februari 2018.

ANDRA LÄSER