BK och SIF är taggade inför ligastarten

Herrarnas FM-liga i handboll kör i gång i helgen. Förstärkta BK-46 siktar målmedvetet mot toppen medan aningen decimerade Sjundeå IF fokuserar mer på spelet än resultatet och hoppas att de unga spelarna ska växa med uppgiften.

Alltid hård kamp. BK-46 och Sjundeå IF:s herrlag har laddat upp inför säsongen under ganska olika förutsättningar. Till BK:s lagbygge hör en hel del nytt och starkt material, medan SIF tappat ett par viktiga spelare. Den första oktober möts lagen igen.
Johan Kvarnström
09.09.2016 09:00 UPPDATERAD 09.09.2016 12:24
SIF:s tränare Kaj Hagman ser framemot säsongen och håller humöret uppe. Samtidigt använder han ordet "utmaningar" många gånger under vårt samtal.
Det handlar om ekonomiska utmaningar, utmaningar med att anpassa sig till nya hallen med allt vad det innebär trots att den i sig är en positiv sak, och utmaningar med själva truppen.
Jan Hagman är inte med längre, Albert Rehnberg är inte i spelskick och därtill måste man klara sig utan Oliver Helander som valt att satsa på spjutkastning.

Hoppas på ny boom

Försäsongen har också varit lugnare än vanligt. I stället för att mäta krafterna mot minst lika starka lag i Sverige som man brukat de senaste åren har man endast spelat en turnering mot division 1-lag i Hangö och en hemmamatch mot HIFK.
– Nya hallen är mycket dyrare för oss. Men vi hoppas att den ger större publik. Den är faktiskt fin och golvet är bra. Förhoppningsvis ger den Sjundeå en ny handbollsboom, säger Hagman.
I fjol gick det överlag ganska dåligt för SIF trots att laget hade väldigt hög högsta nivå.
– Vi kunde göra en hur bra match som helst mot topplagen och sedan förlora stort mot de sämre lagen. Det berodde förstås delvis på skador, men nu måste vi höja vår lägsta nivå, säger Hagman.
Han sätter stort hopp till spelare som Ian Martin, Vincent Voutilainen och Theo Westerlund.
– Pojkarna är ett år äldre igen och det blir intressant att se hur det går. Med undantag för lite flunsa är de alla i skick.
En annan ung spelare som är redo för matcher är Elias Nyman som har en lång skadeperiod bakom sig.
Säsongen kan ändå påverkas av att han, precis som Martin och Voutilainen, gör sin militärtjänstgöring.
En annan avgörande fråga är hur man fyller det tomrum som Oliver Helander lämnar efter sig.
– Han hade spetskompetens och var både en sann framspelare och målgörare. Han kunde komma in och göra fantastiska saker. Nu finns det också skickliga spelare med, men vi måste jobba ännu mer som ett kollektiv. Jag hoppas att någon annan stiger mer fram som en ledare på planen, säger Hagman.

"Man blir realist"

SIF:s svaghet är enligt Hagman en aningen tunn trupp. Säsongen kan bli lyckad, men det är av helt avgörande betydelse att spelarna hålls skadefria.
Styrkan ligger i stämningen och andan. Man har jobbat hårt på att laget ska bli som en familj. Målsättningen vill han inte beskriva i termer av någon placering.
– Vår målsättning är mer spel- än resultatmässig. Vi har prestationsmål i början. Man blir nämligen realist efter en säsong som den förra. Har vi alla i skick ska vi kunna utmana alla lag. Sen måste man ändå nypa sig i armen och konstatera att vi saknar bredd och har ett väldigt ungt lag.
Säsongen inleds på lördag klockan 16 med en hemmamatch mot ÅIFK i nya hallen.
– Vi har en del att bevisa. Åbolaget är ett frågetecken för mig. Det enda jag hört om är någon förstärkning. Tufft kommer det att bli. Det blir spännande att se var vi ligger.
Den första oktober blir det säsongens första västnyländska handbollsderby på herrsidan då SIF åker till Karis.
– Det är säkert den match de flesta ser allra mest framemot. Bara vi får vara friska kan vi utmana dem, säger Hagman.

BK satsar hårt

Och visst finns det skäl att anta att BK-46 kommer bjuda på hårt motstånd. Förra veckan (VN 1.9) tippade handbollsikonen Mikael Källman BK som ett av de fyra bästa ligalagen och potentiellt finallag.
Med stommen av truppen kvar och förstärkningar i form av Andreas Rönnberg, Oscar Kihlstedt och Ben Weber har man signalerat höga ambitioner.
Lagets tränare Teddy Nordling säger att det överlag råder en positiv anda i föreningen och att det känns bra att jobba för BK-46.
– Ur lagets synpunkt kan man se att vi tagit klivet i rätt riktning och ska fortsätta utvecklas. Vi har fått viktiga förstärkningar som tillför mycket individuellt, men också för kollektivet, säger Nordling.

Tror du de meriterade förstärkningarna lyckas lyfta de andra spelarna?

– Ja, om det kommer in äldre och mer rutinerade spelare tar man lätt en roll som passar en bättre och som man växer i. Då kan man börja fokusera på detaljer som gör ens spel bättre. De spelare som vi har kvar från i fjol har sett pigga ut under försäsongen.

Hur tycker du överlag att försäsongen har gått?

– Bra, vi har tränat som vi tänkt och ändrat träningsformen och rytmen. Förut tränade vi måndag, onsdag, lördag och träningarna krockade ofta med match. Nu tränar vi måndag, tisdag, torsdag, fredag. Det kan bli fyra träningar och två matcher på en vecka. Vi ska förstås vila spelarna då det är motiverat, men det är lättare att vila en kväll än att sätta in en extra träning. Vi får mer rytm i det hela så här.

Fyra spelare skadade

Förutom nämnda förstärkningar har tre juniorer fått ta steget upp till herrlaget inför denna säsong. Det är tre gånger Linus: Linus Löfgren, Linus Lindberg och Linus Sjöman.
Dessvärre finns det fler namn på skadelistan: Jasper Hellberg, Robin Karlsson, Nicholas Mavrostomos och Timmy Thor.
Thor är borta på obestämd tid, Karlsson “på väg tillbaka” enligt Nordling, Mavrostomos borta några veckor till och Hellberg likaså.
Skadorna blottar lagets eventuella akilleshäl: en aningen tunn trupp trots fina förstärkningar och nya unga förmågor.
– Vi har inte alltför många pjäser tillgängliga direkt. För tillfället kanske vår svaghet är att vi inte har så många backar till vårt förfogande, säger Nordling.
Samtidigt ser han försvarsspelet som lagets styrka.
– Vi har blivit bättre på alla delområden, men framför allt har vi fått ihop ett aggressivt, mötande och stötande försvar som gör det jobbigt för motståndarna att komma till målchanser. Och då de väl får chanserna är de så så uppvaktade att vår målvakt kan rädda flera kast.

Mål: bland de fyra bästa

Målet kommer att vaktas av Martin Pråhl och Niclas Zweigberg som bägge drogs med skador under förra säsongen men nu är i skick.
– Med ettrigt försvar och fler räddningar får vi också mer kontringar och så att säga lätta mål, säger Nordling.
Herrlaget enades på en träning förra veckan om den stundande säsongens målsättning: BK-46 ska vara bland de fyra bästa.
Laget spelar sin första match på söndag i Pargas mot PIF. Nordling säger att han inte vet mycket om liganykomlingen och att BK måste fokusera på den egna insatsen i premiären.
Lördag nästa vecka är det säsongens första hemmamatch i ligan och Dicken som står för motståndet.

Hur ska ni lyckas vinna då?

– Vi ska spela på de styrkor jag nämnde tidigare. Står vi bra bakåt och får i gång vårt kontringsspel har vi chansen. Mycket hänger på detaljerna. Vi måste ha mod och pondus och spela noggrant. Vi ser framemot att få spela seriematcher.
Mot Pargas IF får BK eventuellt klara sig utan Andreas Rönnberg som fick en armbåge i ansiktet och näsan bruten i en träningsmatch förra veckan.
– Mot Dicken är han i varje fall definitivt med, säger Nordling.