Raseborgs coronaläge: Över hälften av laboratorietesterna är positiva – "Märks att samhället har öppnat upp"

Raseborgs stad har registrerat över 750 coronafall de två senaste veckorna.

29.03.2022 17:06 UPPDATERAD 30.03.2022 10:23
Under de två senaste veckorna (14.3–27.3) har Raseborgs stad registrerat 758 nya coronafall. Det innebär att incidensen är 2 756, men staden betonar att endast de laboratoriebekräftade PCR-testerna ingår i siffrorna.
– Andelen positiva resultat av alla testresultat är nu 51 procent vilket betyder att vartannat PCR-test är positivt. I början av pandemin räknades allt som var över 3 procent som högt, säger chefsläkare Tove Wide i ett pressmeddelande.
Staden konstaterar också att de höga smittalen leder till frånvaro inom alla sektorer, bland annat bildning och hälsovård.
– Med försiktighetsåtgärder försöker vi hindra smitta på arbetsplatsen, något som kunde leda till problem om många i samma enhet blir sjuka samtidigt. Om behovet av intensivvård kan vi konstatera att när vi under första halvan av marsmånad kunde räkna de patienter som behövde intensivvård i Nyland på ena handens fingrar, behövs sedan en tid tillbaka båda händernas fingrar igen, säger Wide och fortsätter:
– Förutom detta vårdas många patienter på lungavdelningar och dessa är nu välfyllda. Det märks alltså tydligt att samhället har öppnats upp.
Staden konstaterar också att Institutet för hälsa och välfärd (THL) numera rekommenderar en fjärde vaccindos till personer som fyllt 80 år och personer som bor på äldreboenden. Den fjärde vaccindosen kan ges när det har gått tre månader sedan den tredje dosen. Tidsbokning sker antingen på webben eller genom att ringa telefonnumret 019-289 3141 på vardagar mellan klockan 9 och klockan 13.
Staden meddelar även att följande popup-vaccinering ordnas den 20 april kl. 14–18 i gamla Hagahemmets utrymmen på Ekgränd 2 i Ekenäs.
Staden kommer också att ordna två popup-vaccineringstillfällen för nyanlända personer från Ukraina. Staden informerar mera om detta i ett senare skede.

ANDRA LÄSER