Öppna byars dag blir digital i år

Det riksomfattande evenemanget Öppna byarnas dag ordnas i år undantagsvis över nätet. Jippot ordnas den 13 juni och samma dag ordnas bybutiksdagen av föreningen Finlands dagligvaruhandel.

En virtuell fotoutställning om järnvägen i Pojo öppnar den 13 juni.
Johanna Lemström
10.06.2020 11:00 UPPDATERAD 10.06.2020 11:28
Öppna byarnas dag firas i år den 13 juni och från Västnyland deltar åtminstone Pojo kyrkby. Arrangörerna utlovar turism, historia, musik, äventyr och cirkus – allt digitalt.
– Traditionellt har vi brukat arrangera Pojo-dagen samma dag som Öppna byar ordnas. Pojo-dagen lockar vanligen över tusen besökare, så i år kan vi inte ordna evenemanget. Vi ville ändå vara med i Öppna byar igen, så det har förverkligats en massa innehåll för nätet, säger ordförande för Pojo kyrkobys byförening Marianne Liitelä.
Ett av årets teman är utomhusaktiviteter och näridrottsplatser. Byföreningen i Pojo antog den här utmaningen och visar bland annat upp Gumnäs fritidsled. Den kan man besöka med hjälp av mobilappen Nomadi som är gratis att ladda ner. På föreningens hemsida finns närmare instruktioner för applikationen.
– Det har varit ett enormt arbete att samla byarutten och sevärdheterna i appen, säger Liitelä.

Järnvägen i bilder

En annan nyhet under årets digitala Öppna byar i Pojo är fotoutställningen Järnvägen i Pojo som byaföreningen förverkligat i samarbete med Filmklubben i Stämbackens garantiförening. En länk till utställningen öppnar på Öppna byars dag på byaföreningens hemsida.
Dessutom deltar Pojo kyrkby i det nyländska byrallyt, som är ett mobilspel som var och en kan delta i. Starten sker den 13 juni klockan 12 och rallyt pågår till den 21 juni klockan 23. Priser lottas ut bland alla deltagare.
Byföreningen i Pojo ville också bjuda byns äldre på program. En konsert kallad Bakom rutan ges för de boende på Mariahemmet och Lyckebo. Papas Roll & Professor Bluffo uppträder. Konserten strömmas live för övriga intresserade och kan senare också ses via byaföreningens sociala medier.

Församlingarna också med

Också församlingarna i Pojo deltar i Öppna byar. En tvåspråkig sångstund har spelats in i kyrkan och kan ses på Karis–Pojo svenska församlings Youtube-kanal. På samma kanal kan man se de två första delarna i videoserien Händelser som ägt rum i Pojo kyrka.
För de yngre ordnar församlingarna en skattjakt som man kan delta i virtuellt eller på plats. Närmare instruktioner fås via Raseborgs finska församlingars Facebook-sida.
Nutidscirkusföreställningen Vagabond är en annan satsning i Pojo den här dagen. En mindre skara kan se föreställningen live, för övriga strömmas den live på Finlands byars Facebook-sida med början klockan 15.30 och kan senare ses via byaföreningens sociala medier.
Som huvudorganisation för Öppna byar fungerar föreningen Finlands byar. Samma dag ordnas också bybutiksdagen av föreningen Finlands dagligvaruhandel. Alla evenemang inom ramen för både Öppna byar och bybutiksdagen hittas på en karta som öppnar den 13 juni.

ANDRA LÄSER