435 nya fall coronafall i Finland – nu har fler än 50 000 smittats av viruset

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar om 435 nya fall av konstaterad coronasmitta i Finland på lördagen. Bild: Ari Sundberg/SPT

435 coronavirusfall har registrerats i Finland under det senaste dygnet. Det innebär att sammanlagt 50 007 har smittats av viruset.

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar om 435 nya fall av coronaviruset på lördagen. Det innebär att totalt 50 007 personer i Finland har testat positivt sedan pandemin började i fjol

Fram till i fredags var totalt 252 av alla bekräftade fall av de mera smittsamma varianterna. 18 av fallen var av den så kallade sydafrikanska varianten och var av 434 av den brittiska varianten.

I fredags vårdades 109 coronapatienter på sjukhus runtom i landet och 18 behövde intensivvård. Enligt fredagens uppgifter har sammanlagt 710 personer avlidit till följd av coronaviruset i Finland. Incidensen, det vill säga antalet smittfall per 100 000 invånare under de senaste 14 dygnen, är 91,5.

Antalet vaccinerade personer är enligt fredagens uppgifter totalt 197 540 personer. Institutets vaccinationskarta uppdateras med viss fördröjning.

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar dagligen utifrån uppgifter som införts i registret över smittsamma sjukdomar.

I många sjukvårdsdistrikt rapporteras det antal positiva laboratorieresultat som finns på morgonen – siffrorna är alltså inte jämförbara med institutets.

Enligt institutet kan systemet på grund av dataöverföringen leda till en viss fördröjning i rapporteringen.

Sjukvårdsdistrikten meddelar själva om antalet dödsfall och hur många som behöver sjukvård.