Konsertrecension: Manskören Raseborg bjöd på rofylld och avslappnad julkonsert i Karis

Stämningen i Sankta Katarina kyrka i Karis var rofylld då Manskören Raseborg stod värd för årets julkonsert i lördags. Ett stråk av förväntan lade sig också över publiken i och med att Karis-Pojos Lucia Jessica Grönroos med följe, deltog i konserten.

Manskören Raseborgs julkonsert i Karis kyrka i lördags var den sista av tre julkonserter som kören gett i år. 
19.12.2022 17:04 UPPDATERAD 20.12.2022 12:08

Konsert: Julkonsert med Manskören Raseborg, dir. Teddy Granroth.

Pianist: Macke Söderström.
Tid: 17.12.2022.
Plats: Karis kyrka.
Konserten inleddes a cappella med de traditionsenliga julkonsertsångerna Dotter Sion och När det lider mot jul. Den första med en mustig, högtidlig stil där insatserna var mest punktliga och tydliga. I konsertens andra sång bjöd kören på mera dynamiska förändringar och tydlig textning. Särskilt mellanpartierna mellan verserna lät homogena då o-vokalerna smalt samman till en helhet.
Kvällens första solo sjöngs av basen Roger Lönnberg, som även under konserten premierades med sångförbundets förtjänsttecken i guld. Han ställde sig i mittskeppet i kyrkan och påbörjade solot i sången Nobody knows, utan körbakgrund. Körens svar kom med lite fördröjning och kändes stundvis en aning osäkra, så det var svårt att veta ifall de föregående solofrasernas slut skulle utföras med fermat eller överlappas av kören. Det annars så friska arrangemanget av körens dirigent Teddy Granroth kom därför inte riktigt till sin rätt.

Energi och laddning

Körens tenor Filip Werthmann sjöng flera solon under kvällen varav Pie Jesu sjöngs tillsammans med Martti Jalava. Denna duettinsats från Andrew Lloyd Webbers Requiem klingade rent, men punkterades av något osäkra körinsatser och svar. Werthmanns övriga solon under konserten innehöll energi och laddning, som särskilt i O, helga natt, smittade av sig på koristerna mot slutet av verket. Solots stiliga och säkra touch kunde därför också skönjas i körens uppbackning av solisten.
Filip Werthmann sjöng flera solon under manskören Raseborgs julkonsert. 
Även dirigentens lättsamma och trygga ledarstil präglade konserten. Diverse detaljlösningar med sjungna trumpetimitationer (av Mihail Aronson), ett visselsolo (enligt dirigentens ord, uppfört av en ”visselinist” som var Johan Lindholm) och en kappsäckstrumma för att efterlikna det lådlika percussionsinstrumentet cajón är alla hänvisningar till dirigentens och körens humorfyllda förhållningssätt till musiken. 
Stämningen i kören och på konserten var avslappnad då de musikaliska lösningarna på såväl helhets- som detaljnivå utstrålade lugn och trygghet. Pianisten Macke Söderström ackompanjerade ett antal sånger, varav Joulun kellot spelades tillsammans med Granroths dragspelsfragment i ett avslappnat, småjazzigt arrangemang. Pianots insatser skulle ha kommit mer till sin rätt på ett stämt instrument av lite högre kvalitet.

Snyggt och tydligt

Då belysningen dämpades var det dags att välkomna lucia med tärnor. Karis-Pojos Lucia Jessica Grönroos sjöng flertalet sånger tillsammans med sina tärnor, ackompanjerade av Claus Terlinden på gitarr. Sångverserna delades upp mellan sångarna och skapade en variation i utformningen, stämningsfullt utfört med levande ljus i kronan och i händerna.
Karis-Pojo lucia var med på manskören Raseborgs julkonsert i Karis kyrka. 
Min favorit under kvällen var Py Bäckmans Sprid ditt ljus (som även givit namn åt kvällens konsert), där kören sjöng mjukt och balanserat. Sångens solo, igen sjunget av Filip Werthmann, backades till hundra procent upp av kören och bidrog med konsertens mest kompletta helhet, där både solist och kör lyckades sy ihop sitt musikaliska lapptäcke till en helhet utan sviktande insatser eller renhetsutmaningar. Kören klingade också bra i de traditionella, trygga julklassikerna Jul, jul, strålande jul och Stilla natt. Textningen var snygg och tydlig och sångarnas insatser kändes säkra, om än en variation i tonspråket skulle vara på sin plats för att skapa omväxling i det musikaliska uttryckssättet.

ANDRA LÄSER