Nya hastigheter för skakande tåg i kraft i mars

Den 29 mars träder nya hastigheter i kraft för den tunga tågtrafiken från Ryssland till bland annat Koverhar i Lappvik. De nya hastigheterna gäller på vissa avsnitt.

12.02.2020 10:30
Trafikledsverket har fattat beslut om att de ryska antracittågen ska sänka hastigheten i Lojo och Vichtis. I Lojo blir sträckan till och med längre än man ursprungligen tänkte. Verket har fattat motsvarande beslut på andra håll i landet.
Bakgrunden till att hastigheten sänks är att godstågen med antracit orsakar skakningar i en del hus och lägenheter invid järnvägsrälsen.
Trafikledsverket hade begärt utlåtanden om planerna på att sänka hastigheterna och kommunernas utlåtanden var positiva, medan en del trafikidkare framförde oro. Bland annat såg man risker att tågen kan fastna i uppförsbackar på grund av sänkt hastighet.
Trafikledsverket har gjort omfattande mätningar på sträckor där störande skakningar rapporterats innan beslutet fattades.
– På basis av provkörningar har vi fått fram att skakningarna minskar betydligt då hastigheten sänks till 50 kilometer i timmen, säger järnvägstrafikdirektör Markku Nummelin på Trafikledsverket.
De sänkta hastigheternas inverkan följs upp.

ANDRA LÄSER