Stage Academy vill landstiga i Hangö

Tidigare i veckan besökte rikssvenska artistskolan Stage Academy Hangö. Målet är att starta verksamhet i Finland, med Hangö som språngbräde.

Ett första besök. Stage Academy besökte Hangö i onsdags. Bland annat rikssvenska High 15 med Lleucu Young från Hangö (andra från höger) uppträdde.

Energin och glädjen var stor på kvällstorget i onsdags. Kvällens program var nämligen något annorlunda än vanligt då rikssvenska Stage Academy besökte Hangö för en öppen audition och med uppträdanden av sina egna artister.

– Mottagandet var väldigt positivt. Vi ser stor potential i Hangö, säger Roland Ebert, musikaliskt ansvarig på Stage Academy.

Stage Academy ordnar vanligtvis artisttävlingar, läger och evenemang hemma i Sverige. Besöket i Hangö var första gången man ordnade en audition utomlands, men också en sondering av möjligheten att expandera till Finland.

– Vi vill etablera oss inom populärmusiken i Finland och ser möjligheter. Det verkar inte finnas så många organisationer som jobbar för att ta fram unga artister här. I Sverige finns det massor, säger Ebert.

Start i Hangö

Orsaken till att Stage Academy landstigit i Finland och just i Hangö är det lokala stjärnskottet Lleucu Young. Stage Academy arbetar nämligen med Lleucu och hennes band High 15, just nu aktuella med egen singel och stora framgångar i Sverige.

– Därför ville vi prova och se hur vi blev mottagna i Hangö, och det gick ju fantastiskt, säger Ebert.

Stage Academy blickar nu framåt. Om man skulle få stöd av Hangö stad och andra kommuner i Finland hoppas Roland Ebert till och med på en turnerande talangjakt.

– Vi känner av läget först, men det finns absolut utrymme för en sådan.

Ebert önskar ändå stöd från kommunerna, med början i Hangö, och hjälp i form av resurser och av samarbetspartner i Finland.

– Vi kan leverera innehållet men att starta upp en talangjakt ensam kräver stora investeringar. Hangö skulle i alla fall vara en bra start för sådan verksamhet.

Turné och musikläger

Eberts vision är en motsvarighet till den talangjakt Stage Academy driver i Sverige, med deltävlingar på olika orter och en final i Stockholm. I Finland skulle han gärna se finalen i Hangö.

– Det finns jättemånga duktiga unga här. Finländsk popmusik är stor men väldigt få artister kommer fram. Det verkar som om man måste vara väldigt bra för att våga visa sig i Finland. I Sverige visar vi oss även om vi inte är så bra.

Ebert tycker därför att Finland och Sverige kan lära sig en hel del av varandra. Om allt skulle gå i lås tror han att Stage Academy skulle kunna starta en turnerande talangjakt i Finland redan nästa år, på båda språken men med svenskan som en förenande länk till Stage Academy i Sverige.

– I Hangö skulle vi också gärna ordna musikläger. Sådana ordnar vi i Sverige för mellan 20 och 30 unga där de får lära sig om branschen och att skriva musik.

ANDRA LÄSER