422 nya coronafall i Finland – den nationella incidensen sjunker

Under det senaste dygnet har ytterligare 422 personer bekräftats smittade av coronaviruset. Bild: Jeanette Östman/SPT

Finlands coronaincidens sjunker och är för tillfället 148,2.

Institutet för hälsa och välfärd meddelar om 422 nya coronafall i Finland på lördagen. Det innebär att sammanlagt 79 094 personer i landet bekräftats smittade sedan epidemins början.

Incidensen, alltså antalet nya coronafall per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna är nu i hela Finland 148,2. Under de föregående 14 dagarna var incidensen 170,1. Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt har fortsättningsvis landets högsta incidens. Där är den nu 292,6. I Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt är incidensen 218,6 och i Vasa sjukvårdsdistrikt 27,7.

Institutet uppdaterar inte antalet coronarelaterade dödsfall och antalet coronapatienter på sjukhusen under påskhelgen. Enligt den senaste uppdateringen i torsdags hade totalt 846 personer i landet mist livet på grund av covid-19. I torsdags vårdades också 264 coronapatienter på sjukhus runtom i landet. 52 av dem behövde intensivvård.

Enligt fredagens uppgifter har sammanlagt 965 298 personer i landet fått sin första dos av coronavaccinet, vilket motsvarar omkring 17,3 procent av befolkningen. 89 687 personer har fått också den andra dosen.

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar dagligen utifrån uppgifter som införts i registret över smittsamma sjukdomar.

I många sjukvårdsdistrikt rapporteras det antal positiva laboratorieresultat som finns på morgonen – siffrorna är alltså inte jämförbara med institutets.

Enligt institutet kan systemet på grund av dataöverföringen leda till en viss fördröjning i rapporteringen.

Sjukvårdsdistrikten meddelar själva om antalet dödsfall och hur många som behöver sjukvård.