Axolotler har simmat in på biblioteket i Ekenäs – ”Barnen frågar om de finns på riktigt”

Också en lustig vattenvarelse från en annan kontinent kan säga något om naturen här vid den finländska kusten. Den här månaden kan besökare på Ekenäs stadsbibliotek dyka in i undervattensvärldarna från Linda Bondestams barnbok Mitt bottenliv.

Att kliva in i utställningskuben är som att transporteras rakt in i en illustration av Linda Bondestam. Barnbibliotekarie Lisa Strömsholm njuter av lugnet under ytan.
Benjamin Lundinbenjamin.lundin@vastranyland.fi
16.11.2022 09:28 UPPDATERAD 16.11.2022 12:05
Axolotlen är en akut hotad art. Den tillhör familjen mullvadssalamandrar och lever endast på en plats på jorden: i vattendragen vid Mexico City. Trots det har de tagit populärkulturen med storm de senaste åren.
Med sina fjäderlika gälar och pigga knappnålsögon har de lustiga små gynnarna blivit huvudpersoner i otaliga memes på sociala medier. De simmar omkring i vattnen i det populära spelet Minecraft, och i den finlandssvenska barnlitteraturen har författaren och illustratören Linda Bondestam blivit en ambassadör för djurarten.
En utställning som bygger på hennes bok Mitt bottenliv visas på Ekenäs stadsbibliotek fram till den sista november. Den heter Snälla hjältar och är resultatet av en tävling som Svenska folkhögskolans vänner arrangerade i fjol.

ANDRA LÄSER