Två blir en i en lyckad helhet

Att förena två skickliga körer i en konsert är i det här fallet ett lyckat drag. Tillsammans bildar de en ny, stark helhet, som jag hoppas vi får höra mera av längre fram.

Dubbelt upp. Damkören Girls 'n Qvinns och manskören Raseborg gav en lyckad julkonsert i Ekenäs kyrka i söndags.

Det är nio år sedan damkören Girls'n Qvinns och Manskören Raseborg senast konserterade tillsammans. Nu provar man igen, med mycket lyckat resultat. En skrift i snön heter konserten, efter första stycket av Benny Andersson, som körerna inleder med att framföra gemensamt. Sedan sjunger körerna växelvis, för att avsluta tillsammans.

Lätt och melodiöst

Girls'n Qvinns två partier består av lätta, mestadels glada och melodiösa men inte så kända stycken; det är Hiljainen joululaulu av M Hela, Hiutaleet maahan leijailee av E M Juutilainen med vackert solo av Edit Azad, Koppången av P Moraeus, Vinterhamn av B Andersson, samt Candlelight carol och Angels carol av John Rutter.

Koppången, Vinterhamn och Candlelight carol har körens dirigent Monica Henriksson arrangerat. Det är snygga arrangemang som passar den mångsidiga kören bra.

Sin del av konserten avslutar Girls'n Qvinns med två sånger på latin, Gloria ur Messe Breve av L Delibes, med Edit Azad och Anna Mladenov i vacker duett, och Jubilate Deo av S Milliken med Maria Malmsten på afrikansk trumma.

Arrangemang som piggar upp

Raseborgs manskör varierar mellan mer och mindre kända julsånger. De inleder sitt eget parti med Händels Dotter sion, följt av Heinillä härkien kaukalon (fransk trad.). Lika traditionellt och stämningsfullt avslutar de med R Liljefors När det lider mot jul och G Nordqvistst Jul, jul, strålande jul.

Däremellan framför de Nattlig madonna av N E Fougstedt och The distant star av C Engqvist. De här styckena har svårare arrangemang, men kören sätter dem fint. Grubers Stilla natt och den Schlesiska traditionella Härlig är jorden har körens dirigent Niels Burgmann arrangerat; snygga och glatt överraskande arrangemang som låter kören komma till sin rätt, inte minst tenorerna får lysa, och det gör de.

K K Davids The little drummerboy i arrangemang av J Mäntyjärvi river ner extra mycket applåder, säkert tack vare den taktfasta trumstämman och första tenorernas höga melodistämma.

Snygg sammansättning

Förutom En skrift i snön framför körerna några riktigt traditionella julsånger tillsammans. Det är proffsigt och stämningsfullt och bara njutbart. Man avslutar med Nu tändas tusen juleljus av E Köhler, med tvärflöjtsspel av Erika Nygård och ackompanjemang på flygeln av Thomas Lönnqvist, vilka även medverkar i några av de andra sångerna. Som extranummer sjunger körerna den en gång till, den här gången får publiken vara med; ett bra spontant beslut av dirigenterna.

Trots att det är fråga om två stora körer och en fullsatt kyrka känns programmet inte för långt, och med glättighet och tempo, samt variation mellan kända och mindre kända sånger, håller man upp det hela så det aldrig blir släpigt eller tråkigt. En ovanligt snyggt sammansatt konsert.

ANDRA LÄSER