Presidenten och statsministern överens: "Finland måste utan dröjsmål ansöka om medlemskap i Nato"

Finland tog på torsdagen ytterligare ett steg mot en anslutning till försvarsalliansen Nato. I ett gemensamt uttalande säger presidenten och statsministern att Finland bör söka om medlemskap i Nato.

Sanna Marin och Sauli Niinistö vill att Finland ansöker om medlemskap i Nato. Bilden är tagen den 24 februari i samband med en presskonferens om att Ryssland har inlett sin invasion.
12.05.2022 10:06 UPPDATERAD 12.05.2022 12:32
President Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin gav nu ett gemensamt uttalande i Natofrågan på torsdag förmiddag.
– Ett medlemskap i Nato skulle stärka Finlands säkerhet. Som medlem i Nato skulle Finland stärka hela försvarsalliansen. Finland måste utan dröjsmål ansöka om medlemskap i Nato, säger de.
Vidare hoppas de att de nationella åtgärder som ännu krävs för att fatta detta beslut vidtas skyndsamt under de närmaste dagarna.

Viktig debatt

Samtidigt konstaterar de att det under hela våren har det förts en viktig debatt om Finlands eventuella medlemskap i Nato.
– Tid har behövts för att formulera en nationell ståndpunkt, både i riksdagen och i samhället överlag. Tid har behövts för nära internationella kontakter med såväl Nato och dess medlemsstater som med Sverige. Vi har velat ge debatten det utrymme den kräver, säger de.

ANDRA LÄSER