Spelrecension: Mäktig upplösning på den fornnordiska God of War-sviten

Kratos och sonen Atreus är tillbaka i vad Alexander anser är 2022 års främsta spelupplevelse.

Att Ragnarök började som ett Playstation 4-spel, och nu släpps även till den konsolen, hindrar det inte från att grafiskt överglänsa det allra mesta där ute.
Alexander Ekelund
12.11.2022 14:09

Spel: God of War: Ragnarök

Format: Playstation 5, Playstation 4
Åldersgräns: 18
Betyg: 5/5

Spelinfo

Spel: God of War: Ragnarök
Format: Playstation 5 och 4
Åldersgräns: 18
Betyg: 5/5
Det som imponerade kanske allra mest med 2018 års omstart av God of War – och nu fortsätter att göra det med Ragnarök – är hur det på något vänster lyckades bevara den så distinkta God of War-känslan trots att hela mytologin(!), spelupplägget, stridssystemet och merparten av karaktärsensemblen bytts ut.
Ragnarök markerar det andra, och som Sony Santa Monica deklarerat också avslutande, kapitlet i Kratos och sonen Atreus fornnordiska saga. Och det gör det med den äran. Skalan har växt utan att för den sakens skull bli överväldigande, med större och visuellt mer mångfasetterade områden att utforska, fördjupade karaktärsporträtt och relationer samt finslipade strider kryddade med nya finesser och möjligheter.
God of War: Ragnarök blir det första spelet som kammar hem högsta betyg i VN i år.
Vad Ragnarök framför allt lyckas med, utöver att trovärdigt bygga upp en fiktiv värld man verkligen förlorar sig i, är att skapa en övertygande känsla av grandiosa proportioner till äventyret och händelserna däri – utan att hemfalla åt billiga utfyllnadstricks. Ingenting är lämnat åt slumpen, utan sömlöst integrerat likt en enda stor organisk enhet.
Ragnaröks magnifika blandning av skarpt skrivet och framfört berättande, tillfredsställande kraftfulla och finessrika strider, och stämningsfulla stunder av problemlösning och utforskning håller mig fullkomligt fastnaglad framför tv:n – från början till slut.
En mäktig och på alla sätt värdig final på Kratos och Atreus kapitel i den fornnordiska mytologins värld.
Och, om du frågar mig, 2022 års bästa spel med marginal.

ANDRA LÄSER