Folkdräkter på vift i Fanjunkars

Den riksomfattande folkdräktsdagen uppmärksammades på café Fanjunkars i Sjundeå i lördags.

Mindre storlek. Aada och Iina Kajasviita gör sällskap åt de femton handsydda folkdräktsklädda dockorna som besökte Fanjunkars dagen till ära.

Under förmiddagen hade en handfull kaffegäster uppenbarat sig för att vädra sin folkdräkt under den nationella folkdräktsdagen. Runtom i landet ordnades evenemang dit folk uppmanades komma för att vädra sin folkdräkt, som annars ofta bara blir hängande i skåpet.

En av dem som kommit till Fanjunkars iklädd folkdräkt är Raili Klemola. Hennes Kyrkslättsdräkt har hon sytt själv, av tyg som hennes mamma vävt.

– Jag försöker alltid använda min folkdräkt när jag har en chans. På födelsedagar brukar jag ha den, och alltid på självständighetsdagens fest som ordnas av kommunen, säger hon.

Folkdräkter i minatyr

Också femton folkdräktsklädda dockor fick lufta på sig dagen till ära.

– De är handgjorda av Ulla och Riitta Tawast. Alla har olika folkdräkt på sig och varje plagg är handsytt, säger Stina Helaskoski som är den som hämtat hit dockorna.

Dockorna får sällskap av Aada och Iina Kajasviita, syskon till Katariina och Emilia Kajasviita som driver sommarkaféet i Fanjunkars. Tre av syskonen är klädda i Munsala folkdräkt, medan Iina har en dräkt från Peräpohjola.

– Vi tyckte att folkdräkter sitter bra i den här historiska miljön. Det var självklart att det var just här som Sjundeås folkdräktsevenemang skulle ordnas, säger Emilia Kajasviita.

ANDRA LÄSER