Ledare: Trakten får nytt och flott allrum

Det är tidens melodi att samla olika verksamheter under samma tak. Kulturhuset Fokus i Karis visar vägen för samarbete mellan en kommun och den tredje sektorn.

Fokus-bygget i Karis. September 2021.
14.07.2022 19:03
Om en dryg månad öppnar nya kulturhuset Fokus i Karis sina dörrar. Det 2 000 kvadratmeter stora betongkomplexet som utgjort en veritabel byggarbetsplats i absoluta centrum av Karis får då visa vad det går för.
Nybygget, som ärvt sitt namn av stadens tidigare fastighet strax invid, ska bli ett vardagsrum för invånarna och besökarna. Det finns all orsak att tro att målet förverkligas – byggnaden kommer att erbjuda bibliotek, teatersalong, studio, kafé, utställningsgalleri, allaktivitetsrum och klass- och mötesrum. I huset finns kontor, Luckan och en teatergarderob.
Biblioteket Ode i Helsingfors har väckt mycket uppmärksamhet sedan det invigdes 2018. Byggnaden är speciell arkitektoniskt sett och den ligger väldigt centralt. Med sitt mångsidiga utbud i form av bland annat studior, verkstäder, spelsalar och mötesrum – vid sidan av den mer traditionella biblioteksservicen – mutade Ode fort in sig just som ett allrum för invånarna och andra som vistas i huvudstaden.

ANDRA LÄSER