Maarit Feldt–Rantas sommarprat blir hennes sista ord i offentligheten: "Jag har fyllt min uppgift som människa, trots alla fel och brister"

Maarit Feldt–Ranta berättar i sitt andra sommarprat i Yle Vega om hur hennes vardag i livets slutskede ser ut, och hur hon tar farväl av sina nära och kära.

Politikern Maarit Feldt–Ranta berättar i sitt Yle Vega sommarprat om vilka tankar och känslor som finns i kroppen som är i livets slutskede. Arkivbild.
03.07.2019 12:33 UPPDATERAD 03.07.2019 13:21
Det var från första början ett självklart val för socialdemokraten och politikern Maarit Feldt–Ranta att tala öppet om sin sjukdom i offentligheten. Det gjorde hon också i fjol när hon sommarpratade för första gången. Förhoppningen är att kunna skänka tröst och styrka åt andra som också för sin kamp mot cancern.
– När jag i början av året gick ut och berättade att cancern har kommit tillbaka sa jag att jag inte vill att folk ska beklaga. Mitt liv har trots allt varit helt fantastiskt. Till alla de som frågade om de kan göra något svarade jag att jag önskar och hoppas att de ska ta hand om sina anhöriga, vårda sina relationer och njuta av varje dag som livet ger, säger Feldt-Ranta i sitt Yle Vega sommarprat, som samtidigt är hennes sista ord i offentligheten.
Feldt–Ranta meddelade i januari i år att hon inte ställer upp för omval i riksdagsvalet. Den magcancer som Feldt–Ranta första gången diagnostiserades med 2009, som hon har blivit frisk från två gånger, visade sig vara tillbaka. Och nu hade cancern spridit sig på ett sådant sätt att hon inte kan bli frisk mer.

ANDRA LÄSER