Yle: Samlingspartiet är Finlands klart populäraste parti

Två oppositionspartier toppar Yles mätning av riksdagspartiernas popularitet.

Petteri Orpo är ordförande för Finlands populäraste parti, enligt en opinionsmätning som Yle låtit göra. Arkivbild.
Samlingspartiet har det starkaste stödet bland väljarna i Finland, visar en opinionsmätning som Yle låtit göra. 21,8 procent av dem som deltog i undersökningen sade att de skulle rösta på Samlingspartiet om riksdagsvalet arrangerades nu.
Stödet för Samlingspartiet har ökat med 0,9 procentenheter jämfört med Yles förra opinionsmätning för en månad sedan.
Yles nya opinionsmätning gjordes av Taloustutkimus under tidsperioden 3 november–30 november. Taloustutkimus intervjuade 2 411 personer för mätningen, och av dem 1 650 uppgav vilket parti de skulle rösta på om riksdagsvalet ordnades nu.
Bakom Samlingspartiet har det andra stora oppositionspartiet Sannfinländarna ett stöd på 18,7 procent, enligt Yles mätning. Statsministerpartiet Socialdemokraterna har i sin tur ett stöd på 18,3 procent.
Stödet för Centern är 12,5 procent medan De Gröna har ett stöd på 10,1 procent, enligt mätningen. 8,2 procent av dem som deltog i undersökningen uppgav att de skulle rösta på Vänsterförbundet om riksdagsvalet ordnades nu.
Stödet för Svenska folkpartiet är 4,6 procent medan Kristdemokraterna har ett stöd på 2,9 procent. Rörelse Nu har ett stöd på 1,6 procent, enligt Yles mätning.
Yle uppger att felmarginalen i undersökningen är två procentenheter åt vardera hållet.