VN bjuder på påskläsning med Eva Frantz – och sen vankas en ny ljudbok varje månad

Från och med nu kan VN:s prenumeranter glädja sig åt en ny finlandssvensk ljudbok varje månad. I samarbete med Schildts & Söderströms publiceras böcker av Eva Frantz, Märta Tikkanen, Malin Klingenberg, Staffan Bruun, Karin Erlandsson och Ulla-Lena Lundberg i appen VN Nyheter.

Eva Frantz deckare Blå villan (2017) kan höras på nyhetsappen VN Nyheter.
Först ut är Eva Frantz med deckaren Blå villan, den första boken med kommissarie Anna Glad som utreder ett blodigt överfall på den superpopulära lifestylebloggaren Becca Stenlund.
Ljudbokssatsningen är ett sätt att erbjuda prenumeranterna en tilläggstjänst och ett fristående komplement till den redaktionella litteraturbevakningen.
För att ta del av ljudböckerna gäller det att ha nyhetsappen VN Nyheter installerad och uppdaterad. Instruktioner hittas i faktarutan till denna artikel. Nyhetsappen ingår i alla VN:s prenumerationserbjudanden.
Boken finns i appen i en månad och därefter plockas den bort och det kommer en ny av en annan författare.
För det närmaste halvåret har böckerna valts i samarbete med Schildts & Söderströms.

Varför samarbetar VN och KSF Media med bara ett förlag?

– Det finns inget som hindrar att vi samarbetar med också andra förlag. Tvärtom, vi önskar fler samarbeten. Men någonstans ska vi börja och S&S är en naturlig partner eftersom vi hör till samma "familj”, Konstsamfundetsfären. Dessutom har Konstsamfundet finansierat den ljudbokssatsning som S&S gör och som läsarna nu får smakprov på, säger Lena Skogberg, t.f. chefredaktör för KSF Media.
Också andra mediehus har på senare år erbjudit sina läsare poddar och ljudböcker som en tilläggsservice vid sidan av journalistiken. Skogberg konstaterar att det finns en kritisk diskussion om hur ljudboksbranschen – och i synnerhet strömningstjänsterna – påverkar författarnas och förlagens utkomstmöjligheter, men att branschen behöver vara lyhörd för läsarnas behov och undersöka nya koncept.
– Det är bra att den kritiska diskussionen har kommit i gång, för bara så kan branschen utvecklas och skapa en vinn-vinn-situation för författarna, förlagen och användarna.

Bredare läsekrets

Också Mari Koli, vd på Schildts & Söderströms, är glad över samarbetet.
– Via det här kan våra författare nå ut till en bredare läsekrets.
Varken Koli eller Skogberg vill gå in på de ekonomiska detaljerna kring avtalet mellan KSF Media och S&S.
– Men här får författarna en mycket bättre ersättning än via strömningstjänsterna, säger Koli, med anledning av den kritik som på senare tid dryftats gällande dem.
– Vi har till och med diskuterat möjligheten att inte alls samarbeta med Storytel.

Och då gäller det att testa andra koncept?

– Ja, och vi har ju ljudböcker också i andra kanaler än hos strömningstjänsterna. Under åren har vi ändrat strategierna lite, nu håller vi på att återgå till att inte ge ut alla format samtidigt, att ge möjlighet åt printboken att leva lite längre.
I bästa fall kan man tänka sig att ljudboken förlänger ett verks liv på en bokmarknad, där säsongerna i snabb takt avlöser varandra. VN:s prenumeranter kan under det närmaste halvåret se fram emot att, förutom Blå villan, höra också Märta Tikkanens Århundradets kärlekssaga (1978, i maj), Malin Klingenbergs Irene och sedelsugen (2013, i juni), Staffan Bruuns bok om Anders Wiklöf, murarens son (2019, i juli), Karin Erlandssons Pärlfiskaren (2018, i augusti) och Ulla-Lena Lundbergs Leo (1989, i september).

Så här lyssnar du på ljudböcker med VN

VN publicerar i samarbete med Schildts & Söderströms en ny ljudbok varje månad. Just nu och i april står Eva Frantz deckare Blå villan på menyn.
Först måste du se till att ha nyhetsappen VN Nyheter installerad. Också apparna ÖN Nyheter eller HBL Nyheter fungerar. Apparna finns endast tillgängliga för din mobiltelefon eller pekplatta. Du kan inte lyssna på ljudböckerna i din dator.
Du hittar nyhetsapparna för Android genom att söka efter dem i Google Play Butik.
Du hittar nyhetsapparna för iOS genom att söka efter dem i App Store.
Om du redan har en nyhetsapp installerad måste du se till att du har den senaste versionen av appen. Om du inte har automatiska appuppdateringar påslaget måste du gå till appens butikssida för att uppdatera. Du kan följa länkarna ovan.
När du har appen installerad och uppdaterad måste du logga in i appen första gången du öppnar den. Om du är osäker hittar du anvisningar på ostnyland.fi/fragor-och-svar/.
När du har appen öppen och är inloggad hittar du den senaste ljudboken i den nedre menyn. För att lyssna trycker du på knappen "Börja lyssna" och sen på play-knappen.
Appen kommer ihåg var du är om du tar en paus i lyssnandet. Boken fortsätter också att spela om du slår på enhetens låsskärm eller går till någon annan app.
Trevligt lyssnande!

ANDRA LÄSER