Snön skapar både lycka och fara

Det lönar sig att köra försiktigt och kolla vinterdäcken då det är halt och snöar mycket. Och så småningom kan man köra i gång med vintersporter på allvar.

Pulka. Utanför Ekenäs bibliotek trotsar pojkarna Wincent Werner, Ian Stenros och Ivar Boström det blåsiga snövädret och åker pulka.
Snön har kommit tidigt i år, och det har gett dem som jobbar med samhällstekniken och fastighetsunderhållet jobb med snöarbete tidigare än väntat. Piia Nordström som ansvarig gatuchef vid Raseborgs stad säger att de ändå var beredda då kölden kom.
– Vi börjar organisera arbetet inför vintern redan i september och vintern kommer varje år, förr eller senare, så man måste vara förberedd, säger Nordström.
Alla maskiner var i skick och det fanns ett klart schema för jourer och beredskapspersonal innan snön. Den största utmaningen nu är att det både är mycket snö och halka.
– Det är svårt att få resurserna att räcka till då vi samtidigt måste hålla vägarna snöfria och bekämpa halkan, säger Nordström.
Nordström berättar att det är 14 år sedan snön senast kom så här tidigt.
– Man ska köra försiktigt i sådant här väder, många har inte hunnit byta till vinterdäck ännu och det är väldigt halt, säger Nordström.

Skidcentren öppnar

Trots att få vågar tro att vintern är här för att stanna är det många som hoppas på det. Terrängskidandet har kommit i gång på många ställen och snart börjar även slalombackarna öppna.
Vid Påminne skidcentrum är förberedelserna i full gång, och de siktar på att öppna backarna redan på lördag.
– Det tidigaste vi någonsin öppnat är 14.11 och om det går enligt planerna kommer vi slå det rekordet i år då vi öppnar 12.11 i år, säger Matti Peltonen som är ansvarig för skidcentret.
Peltonen hoppas att snön kommer att ligga kvar så att vintern blir lång och snörik. Det finns potential att det blir en fin säsong.
– Jag är ändå orolig att bli besviken, säger Peltonen. Eftersom snön kom så tidigt i år finns det risk att det blir varmt ännu före den riktiga vintern. Därför tycker jag kanske att snön kom lite för tidigt, då det finns risk att bli besviken.

Vintersportarna rädda att hurra för tidigt

Att hoppas på att snön stannar kvar är vanligt, men inte heller Owe Backman på Österby Sportklubb vågar hoppas på för mycket. Hos dem är träningen redan i gång, men ännu finns det för lite snö för att kunna dra spår.
– Juniorerna har börjat samla skidkilometrar för i år, men vi rekommenderar inte att man kommer på träning med sina bästa skidor ännu, säger Backman.
Även IK Trissan i Svartå kör i gång sin juniorträning denna vecka. Än så länge skidar de bara på en gräsplan då det inte ännu finns tillräckligt med snö för att göra spår.
– Vi håller på och lägger konstsnö och hoppas på att kunna dra spåren i slutet på veckan, säger ordförande Stefan Enberg.
Han poängterar att det ger mera möjligheter att snön kommer så här tidigt. Det sparar tid och pengar.
– Då vi kan skida hemma behöver inte föräldrarna köra så långa vägar för att barnen ska hitta snö att skida på, säger Enberg.
På idrottsplanen i Karis finns redan ett skidspår som används dagligen.

ANDRA LÄSER