Statsvetare: Sipiläs avgång inte oväntad

Statsvetarna Jenni Karimäki och Åsa von Schoultz spår en livlig valkampanj efter Juha Sipiläs (C) avgång som statsminister.

Åsa von Schoultz säger att regeringens fall gör att valrörelsen kan bli mer offensiv.
– Nu började valrörelsen.
Det säger forskaren Jenni Karimäki på Åbo universitets central för riksdagsforskning. När statsminister Juha Sipilä på fredag berättade att han avgår var tärningen kastad.
– Regeringspartierna rustar för en valkampanj mot varandra på ett sätt som troligen inte skulle ha blivit aktuellt om social- och hälsovårdsreformen hade gått igenom.
Karimäki spår en prunkande valrörelse där inte bara oppositionen kommer att ta dra nytta av regeringens avgång, utan regeringspartierna själva också kommer att höja insatserna.
Enligt president Sauli Niinistös önskan kommer Sipiläs regering att sitta kvar som expeditionsministär. Det betyder att de kommer att se över de politiska besluten tills en ny regering utsetts efter riksdagsvalet i april.
– Det återstår att se om riksdagen kommer att rösta om de lagar som redan gått vidare, det finns möjligheter att godkänna till exempel underrättelselagarna.
Eftersom den sista spiken nu satts i social- och hälsovårdsreformens kista kommer riksdagen troligen inte att behöva någon tilläggstid. Det betyder att man går på valpaus om en vecka.
Det enda som Karimäki ser att kan påverkas av regeringens avgång är beredningen av Finlands EU-ordförandeskap.
– Det är klart att partierna kan prata om det sinsemellan men i de politiska besluten blir det troligen en paus nu.
Karimäki spår en paus på cirka två månader innan en ny regering sitter på Arkadiabacken.
– Oy Finland Ab kommer nog att rulla på och processerna kommer att fungera, men några politiska linjedragningar kommer vi inte att se på ett tag.

Större frihet i valrörelsen

Statsvetaren och forskaren Åsa von Schoultz på Helsingfors universitet säger först att hon är överraskad över Sipiläs avgångsbesked.
– Eller var det egentligen så oväntat? Många blev ju överraskade av att han avgår men samtidigt har han sagt att blir det ingen reform så avgår han, säger von Schoultz.
Hon säger dock att det är en ovanlig situation i och med att vi nu har en expeditionsministär.
– Det ger större frihet för regeringspartierna att gå till val med sina egna budskap.
von Schoultz ser Sipiläs avgång som en direkt reaktion på att Centern nu är väldigt pressad, speciellt efter nedgången i Yles senaste opinionsmätning. Hon tror också att fredagens utspel är ett valtaktiskt beslut.
– I stället för att framstå som en desperat statsminister som kämpar in i det sista och misslyckas, försöker Sipilä nu ta kontroll och bära ansvar.
Hon säger att det troligen ligger en bedömning bakom där Centern har lite att förlora och kanske något att vinna på att statsministern avgår.
– Nu kan man föra en mer offensiv valkampanj.
ANDRA LÄSER