4H gör nytta för miljön – samlade in 6 000 kilogram plastsäckar

I Sjundeå, Ingå och Kyrkslätt har 4H samlat in säckar från lantbruket för återvinning. Säckinsamlingen "Rejäl handling" stöder de lokala 4H-föreningarna och framför allt är det ett bra sätt att medverka i det allmänna miljöarbetet.

Märta Nummenmaa
08.07.2018 16:00
Den första säckinsamlingen gjordes år 1975 och sedan dess har 35 miljoner kilo säckar samlats in för återvinning i Finland. Säckinsamlingen "Rejäl handling" är ett samarbete mellan Finlands svenska 4H, Suomen 4H-liitto, de lokala 4H-föreningarna och Yara Suomi Oy. Insamlingen är avgiftsfri för jordbrukarna.
Instruktören för projektet i Sjundeå, Benita Björkroth, har varit med sedan 1993. Hon berättar att jordbrukarna i Sjundeå är ivriga att samla in säckar.
– I Sjundeå har vi ju den turen att vi har många stora jordbruk och de är väldigt duktiga på att samla ihop sina säckar och föra dem till uppsamlingsstället.
Projektet har hållit på i många år och är en typisk 4H-grej.
– Det brukar oftast handla om ungefär samma kilomängd säckar, men det beror ju på vad det är för saker som man sår och i hur stora säckar.
Småsäckarna, huvorna och storsäckarna som samlas in används som råvara för ny plast. Efter tvätt, söndermalning och smältning kan man tillverka nya returplastprodukter.

Ett projekt för välgörenhet

I fjol samlade 4H i Sjundeå, Ingå och Kyrkslätt ihop 6 000 kilogram plast. Björkroth berättar att man oftast pratar om vikt i stället för antal säckar.
– Vikten och antalet säckar stämmer inte alltid överens eftersom säckarna är av olika storlek.
Insamlingen i Sjundeå och Kyrkslätt tog slut förra söndagen, 1 juli. Ingås insamling tog slut redan 23 juni. Även 4H i Raseborg höll en insamling som tog slut samtidigt.
4H i Sjundeå räknar med att få ihop ungefär samma mängd säckar som i fjol, alltså 6 000 kilogram, tillsammans med Kyrkslätt och Ingå.
– Vi når kanske inte riktigt upp till samma siffra. Vi har inte den slutliga siffran ännu på alla ställen, men i Sjundeå vet jag att det handlar om 1 200 säckar som motsvarar cirka 2 000-3 000 kilogram.
Benita Björkroth berättar att det är ett arbetsamt projekt, men att det är värt det.
– Föreningarna i sig får inte mycket pengar, utan vi gör det främst för välgörenhet.

ANDRA LÄSER