Bokkalaset är i gång – här är lokala godbitar du inte vill missa

Bokkalaset pågår fram till måndag och samlar litteraturälskare till program av olika slag. Här samlas vi texter som Västra Nyland har publicerat om författare och  böcker som är aktuella på kalaset. 

Maria Turtschaninoff besöker Bokkalaset på fredag. 
Mira Strandbergmira.strandberg@vastranyland.fi
10.11.2022 15:45 UPPDATERAD 10.11.2022 18:56
Bokkalaset har kört i gång med buller och bång.  Idag på eftermiddagen mellan 16 och 17 kan man utmana Stockholmsmästaren i schack, Michael Wiander, i det ädla spelet och höra honom läsa ur sin nyaste bok Schakklubben Draken. Programmet ordnas i kulturhuset Fokus i Karis. På samma plats samtalar Ann-Marie Lindqvist om sin bok om Dönsby med Henrik Ekberg.
På kvällen ordnas vernissage och poesiverkstad i galleri Elverket i Ekenäs klockan 17–19 

Radiohistorik, träd och poesi

Fredagen är de lokala författarnas dag på Bokkalaset. På kulturhuset Karelia inleds dagen med Sture Lindholms nyaste bok Ekenäs universitet – där inbördeskriget inte slutade 1918. Lindholm samtalar med Matias Kaihovirta klockan 10. Kaihovirta är också aktuell med en bok, Brandtal för världsrevolution: Allan Wallenius röda resor. Han och Annvi Gardberg presenterar biografin om den finlandssvenska bibliotekarien och kommunisten på Karelia klockan 15
Sture Lindholm
Klockan 11 samtalar Kåre Pihlström med Gunilla Stenfors om sin bok Träden och vi, och klockan 12 diskuterar Karin Collins sin nyhet Snart har sommarn blommat ut.
Kjell Ekholm och Bettina Sågbom-Ek äntrar scenen klockan 13 för en diskussion om Ekholms historik över ett stycke finlandssvensk radiohistoria: Från UGT till X3M. Sågbom-Ek var en av de första programledarna på kanalen X3M. 
Kjell Ekholms fjärde bok, Från UGT till X3M, beskriver den finlandssvenska popradions historia.
Författaren Maria Turtschaninoff samtalar om sin bok Arvejord med Andrea Svanbäck klockan 14. Dagen på kulturhuset Karelia avrundas med en kväll med poesi av Larry Silván. Erik Jonsson, litteraturvetare och redaktör för diktsamlingen, Rosanna Fellman, estradpoet och skribent, Gungerd Wikholm, journalist och författare samt Tobias Zilliacus, skådespelare, presenterar sina personliga favoritdikter av Silvan.

För hela familjen

På lördag fortsätter programmet i kulturhuset Karelia och i Ekenäs bibliotek med besök av författare som Merete Mazzarella, Karin Wahlberg, prisnominerade Annika Luther, Johan Bargum, Sanna Tahvanainen, Julia Korkman och bröderna Westö
Merete Mazzarella.
Mellan 10 och 14 pågår Kalaslördag på biblioteket i Ekenäs med program för hela familjen. Det blir sagostund med författarna Michael Wiander, Tanja Is och Annika Sandelin, och dockteater om Jättebjörnen Leonard med Maria och Lukas Sundell. Dessutom ger Teater Kojan en dramatiserad sagostund kring Alfons Åberg.
Lördagskvällen avslutas med litterär supé. På söndag ordnas den traditionella litterära högmässan i Ekenäs kyrka. Klockan 13 presenterar Henrik Ekberg sin bok Gustaf Mannerheim – bolsjevismens svurne fiende på Raseborgs museum.

ANDRA LÄSER