Nya inresekrav i dag – med vaccinintyg kan man resa till Finland utan coronatest från alla länder

Medborgare från totalt 13 stater får resa till Finland utan att behöva visa upp ett coronaintyg. Samma regler gäller även för norrmän i ett flertal norska kommuner.

Har man fått en dos vaccin innan man reser in i Finland behöver man inte testa sig på flygfältet. Det gör man i stället inom 72 timmar efter inresa. Syftet med regeln är att avlasta testpersonalen på flygplatsen.
Från och med i dag, måndag, gäller nya inreseregler i Finland. Nu är det kommunernas hälsomyndigheter som ansvarar för hälsosäkerheten vid de inre gränsövergångarna, inte Gränsbevakningen.
Den nya inresemodellen innebär att det nu är möjligt att resa till Finland från alla länder så länge man kan uppvisa ett vaccinintyg och det har förflutit minst 14 dagar sedan man fick den andra dosen. Om man kan intyga att man varit sjuk i covid-19 inom de senaste 6 månaderna gäller samma sak.
Personer som saknar ett giltigt coronaintyg anvisas till ett första coronatest direkt på flygplatsen.
Om man fått en vaccinationsdos, eller om man tagit ett coronatest innan resan och fått ett negativt testsvar, måste man inte ta ett coronatest vid gränsen. Då tar man ett coronatest efter 72 timmar.
Dessa krav gäller för medborgare som anländer från ett land som klassas som ett riskland. Reglerna gäller fram till den 15 oktober.
Medborgare i länder där coronaincidensen är mycket låg och där virusvarianter inte medför någon särskild risk för smittspridning, får sedan den 12 juli komma till Finland utan att visa upp ett vaccinintyg.
Från och med måndagen uppfyller 13 länder kraven för så kallade lågriskländer. Dessa är Australien, Hongkong, Island, Israel, Kina, Macao, Polen, San Marino, Singapore, Slovakien, Taiwan, Nya Zeeland och Vatikanstaten. Dessutom kan man resa fritt från de norska kommunerna Storfjord, Kåfjord, Nordreisa, Kautokeino, Karasjok, Tana, Nesseby och Sør-Varanger.