Internationellt i Hangö i juli

Österrikiska violinisten Emmanuel Tjeknavorian​, mexikanska sopranen Maria Katzarava​ och brittiska cellisten Natalie Clein​ hör till utbudet under Hangö musikdagar i juli.

Ung stjärna. Framgångsrika violinisten Emmanuel Tjeknavorian spelar i Hangö i sommar.

Emmanuel Tjeknavorian blev publikens favorit i Sibelius-violintävlingarna 2015, fick priset för bästa uppträdande i Sibelius violinkonsert och tog andra plats i hela tävlingen. Sedan dess har hans karriär varit kraftigt uppåtgående och för nästa säsong har han valts med i Europeiska konsertsalsorganisationen ECHO:s prestigefyllda konsertserie Stigande stjärnor, där han spelar i de viktigaste konsertsalarna i Europa.

Maria Katzarava har redan uppträtt i flera operahus runtom i världen och samarbetat med bland annat Zubin Mehta, Plácido Domingo och Gustavo Dudamel.

Natalie Clein håller på att göra en internationell solistkarriär och hennes soloskiva publicerades under skivmärket Hyperion i februari. På Hangö Musikdagar uppträder Clein dock med en solorecital, som förenar gammal och ny musik. Clein är professor vid Royal College of Music i London.

För musikdagarnas jazzutbud svarar Kadri Voorand Quartet​ som uppträder med Estlands ledande jazzsångerska Kadri Voorands​ kompositioner samt Finlands ledande vibrafonist Severi Pyysalo​ med flera projekt som han planerat för festivalen. Flera av konstnärerna undervisar också framtidens musiker på Hangö musikläger som arrangeras i anknytning till festivalen.

Temat för Hangö Musikdagar under 100-årsjubileumsåret är Den fria stämman.'

– 100-åriga Finland betyder för oss ett internationellt och mångljudande samhälle, där man får uttrycka sig fritt. Vi vill på festivalen ge utrymme för det musikaliska uttrycket, konstens frihet och möten mellan konstnärer och publik. Festivalen tar inte ställning till politik, men i år kändes det lämpligt att temat också skulle resonera med tankar om demokrati och jämlikhet, säger Hangö Musikdagars konstnärliga ledare Noa Nakai​.

De sjunde Hangö Musikdagarna arrangeras 14–19.7. Till festivalprogrammet hör också Hangö musikläger, som är riktat till barn och unga, samt Fringe-serien som överskrider musikens genregränser.

ANDRA LÄSER