De vill skapa minnen även för de yngre

Västra Sjundeå ungdomsförening har god vind i seglen efter stiltjen för några år sedan. Också i södra Sjundeå fick ungdomsföreningen extra fart då nya medlemmar kom med.

Stort hus. Maria Wirén-Gottberg och Anette Oravakangas säger att Borgvik erbjuder goda möjligheter för olika former av program.
Kafé, julfest, disco, sångkvällar, gymnastik … Det sker en hel del inom Västra Sjundeå ungdomsförening och i dess hus Västanlid i Lappers. Tron på framtiden är stor.
– Det är riktigt roligt att fixa allt. Vi vill fungera som ett vardagsrum i byn, säger föreningens ordförande Pamela Monthén och säger att allt fler fått upp ögonen för verksamheten.
Familjekaféet ordnades nu för andra sommaren i rad och den kommande julfesten för barnen blir också den andra i ordningen. Två gånger har föreningen likaså ställt till med disko för unga i lågstadieåldern.
Allsång hålls i samarbete med församlingen och barngymnastik tillsammans med Sjundeå gymnastikförening. Just nu är skördefesten aktuell – också den ordnas för andra gången.
Även helt finskspråkiga har kommit med i verksamheten och nu skulle det gälla att hitta lämpligt program också för den äldre generationen, säger Pamela Monthén och berättar att alla goda idéer som läggs fram får en ärlig chans.

Huset nära att säljas

Historien kunde ha tagit en annan vändning. För några år sedan hade verksamheten närmat sig nollstrecket och en försäljning av Västanlid aktualiserades.
Det var i den vevan som Pamela Monthén och några andra beslöt sig för att hoppa in. Nu leds föreningen av nya och yngre krafter, men Monthén som hunnit föra ordet i tre års tid betonar att alla uppskattar det jobb som tidigare generationer lagt ner.
– Det är ett oerhört fint arbete som gjorts för huset och föreningen.

Som ett andra hem

Uthyrningen av Västanlid är föreningens viktigaste inkomstkälla. Pamela Monthén konstaterar att huset är centralt för både föreningen och för hela västra Sjundeå.
– Det är viktigt att det finns ett ställe där man kan samlas och göra saker tillsammans, säger hon och berättar att många, bland annat hennes egen son som snart fyller fem år, börjat uppleva Västanlid som sitt andra hem.
Nyligen kom en flicka fram till henne och berättade med glädje att hon hade deltagit i julfesten och nu såg fram emot diskot.
– Det är sådant man vill höra och det är just det som är poängen, att skapa minnen för nästa generation.

Drivfjäder också i söder

Att ge de unga en chans att få uppleva allt det roliga man själv varit med om. Det är en drivfjäder också i Södra Sjundeå ungdomsförening, säger Anette Oravakangas som fungerat som ordförande i ett och ett halvt års tid.
Som barn och ung tillbringade hon mycket tid i föreningens hus Borgvik och den möjligheten vill hon nu hjälpa till att erbjuda också dagens unga, däribland de tre egna barnen av vilka två är i skolåldern och en i dagisåldern.
Anette Oravakangas drogs med i föreningen för några år sedan då hon slängde fram idén att ordna loppmarknad på Borgvik. Till de yngre krafterna hör också Erika Stellberg, som aktiverade sig samtidigt.
– Jag hoppas att fler kommer med. Om föreningen var större skulle det finnas möjligheter att ordna mer program, bland annat för barnen, säger Oravakangas och för stöd av långvariga eldsjälen Maria Wirén-Gottberg, ordförande åren 2004–2013:
– Det skulle behövas fler yngre, säger Wirén-Gottberg som länge ledde även den fristående gruppen Å-teatern.

Soarén är tradition

Föreningen har ingen kontinuerlig verksamhet för tillfället. I stället bjuder man på enskilda program, till exempel barnteater som utlovas också i höst.
Trettondagssoarén är en samlande tillställning som ordnats sedan 1993, med ett kort avbrott för några år sedan.
Borgvik hyrs ut för fester, möten och andra evenemang. Den biten tas i praktiken om hand av det vaktmästarpar som bor i en lägenhet i huset.
Anette Oravakangas och Maria Wirén-Gottberg säger att huset erbjuder många möjligheter, men att det ligger lite avsides för att fungera som allmän samlingslokal för invånarna i stationssamhället.
Oravakangas konstaterar å andra sidan att det behövs bil för att ta sig till huset, oavsett var det skulle ligga.

Minns danserna

I Lappers har Västanlid blomstrat upp igen i sin ursprungliga uppgift och det gläder Lars och Anita Perklén, som upplevt lokalen både i egenskap av föreningsaktiva och som föräldrar.
– När vi var unga var vi här och dansade, berättar Lars Perklén som också minns då huset byggdes.
Hans pappa Holger Perklén ledde byggnadskommittén och hann också vara ordförande för föreningen. Det är en uppgift som också Lars Perklén skötte åren 1985–2005.
Perkléns tre barn har alla deltagit i olika aktiviteter i huset.
– Verksamheten har alltid gått i vågor, säger Lars Perklén.
– I ett skede ordnades här endast juldans, säger Anita Perklén.
Paret skulle inte ha motsatt sig en försäljning av huset – beslutet skulle säkert ha gått att motivera, resonerar de – men samtidigt tycker de att det känns bra att det är gott drag i föreningen igen.

Biograf i lokalen

Södra Sjundeå ungdomsförening grundades 1915 och registrerades 1920.
Föreningens hus Borgvik byggdes på talkobasis och invigdes 1933. Under kriget var huset bas för en hemvärnspluton, som bestod av unga killar. Under Porkalaparentesen användes lokalen som biograf.
Till de senaste stora investeringarna hör renoveringen av köket 2008 och anskaffningen av ny oljepanna 2011.
Västra Sjundeå Ungdomsförening grundades 1933.
Västanlid som byggdes med bybornas krafter invigdes 1961. I fjol renoverades stora salen i föreningshuset och i somras stod lilla salen i tur. Följande mål är att förnya fasaden.
Skördefesten på Västanlid hålls 23.9 med 16.9 som sista anmälningsdag.

ANDRA LÄSER