Hundparken och kastringen måste behandlas på nytt

Planen på en ny hundpark intill Gammelgården i Ingå har fått så mycket respons av kommuninvånare att den måste ses över på nytt.

Problemet är den kastring för släggkastare som finns intill platsen som föreslagits för hundparken. Kommunen har lovat att ringen få en ny plats men frågan är inte riktigt så enkel.

– Vi måste fundera på nytt nu om det finns några andra möjligheter att lösa situationen. En kastring behöver ändå ganska mycket plats och är ett projekt i sig att flytta. Nu måste vi ta oss en ny funderare i samhällstekniska nämnden, säger Ingå kommuns tekniska chef Alexandra Forsén.

Förra veckan behandlades planerna på hundparken i byggnads- och miljönämnden. Nämnden vill att planen för hundparken ändras så att kastringen får stå kvar tillsvidare, eftersom den är väsentlig för Ingå IF:s friidrottsverksamhet.

– Vi har försökt hitta en annan plats för kastringen men Ingå är en liten kommun och vi har inte så många alternativ, säger byggnadstillsynschef Mikael Wikström.

Tränar för EM

Redan i dagsläget är det många som tycker att det inte är bästa platsen för en kastring, eftersom folk går över sandplanen intill kastringen och träningar inom juniorfotbollen ordnas på gräsplanen intill. Långa kast kan alltså utgöra en fara för verksamheten intill kastringen.

– Folk använder ju sandplanen som en väg och går tvärsöver planen. Vi har fått klagomål att vi kastar för långt, men min vision är ju att vi ska kasta ännu längre, säger Tommy Söderholm, som tränar ungdomar som kastar slägga och övar i Ingå.

De som kastar riktigt långt är bara kring fem stycken men tränar flera gånger i veckan året runt. De har haft fina framgångar i FM-sammanhang. Fredrik Fröberg från Kyrkslätt kom femma i sin klass (H22) i finska mästerskapen och Ingåbon Roope Auvinen spräckte 70-metersgränsen i fjol. Hård konkurrens i hans klass, H19, gjorde att han blev trea i FM. Nästa år är siktet ändå ställt på EM.

– Vi står och faller med kastringen i Ingå. Jag förstår att det är fråga om en liten gren men det känns konstigt att kommunen ska dra mattan under när de unga jobbar så hårt och sätter flera kvällar i veckan på verksamheten, säger Söderholm

Nya kastlöften

Det är inte heller bara de fem FM-idrottarna som använder kastringen. Ingå IF:s juniorverksamhet, som låg nere en tid, har återupplivats och också den behöver sin kastring.

– Vi har ett tiotal juniorer som tränar där. Eftersom det är den enda platsen vi kan kasta slägga på hoppas vi att kastringen får stå kvar tills vi får en ersättande plats, så det inte blir avbrott i vår verksamhet, säger Petra Karell-Lindholm, som är verksamhetsledare för Ingå IF:s friidrottssektion.

Förutom att de egna juniorerna tränar i ringen har föreningen också ordnat tävlingar där, vilket inte går ifall kastringen försvinner.

Tommy Söderholm är skeptisk till att kommunen skulle hitta en ersättande plats för kastringen.

– Om det inte har gått att hitta någon annan plats ens för en liten hundpark så kan jag inte begripa var man ska hitta en plats för en kastring. Vi behöver en plats som är 100 meter lång och 60 meter bred och upplyst så vi kan träna på kvällar året runt. Den här kastringen är dessutom uppvärmd, vilket annars bara finns i Helsingfors och Åbo.

Ett alternativ till att flytta ringen vore att vrida den så att släggan skulle kastas diagonalt i stället för tvärs över planen. Då skulle även längre kast få rum.

ANDRA LÄSER