Det finns blågröna alger utanför Porkala – mitt i vintern

Blågröna alger har observerats längs sydkusten i december. Inte ovanligt, säger forskare, men mängden observationer är oväntat hög.

Finlands miljöcentral har i december fått många anmälningar om observationer av blågröna alger på isen längs den finska sydkusten, från Fredrikshamn till Porkala.
– Längre västerut än så har inga observationer anmälts. Det beror antagligen på att det inte finns is längre västerut, säger specialforskare Seppo Knuuttila vid Finlands miljöcentral.
En del av de observerade algerna är fortfarande gröna, alltså levande. När algcellerna dör frigörs ett pigment som ger en turkos färg. I det här fallet är det är fråga om den blågröna Aphanizomenon-algen.
– Redan i november fick vi in många anmälningar om turkos färg längs stränderna i Helsingfors. Folk trodde det var fråga om målfärg som läckt ut men det är det inte, säger Knuuttila.
En del alger kan blomma även i svalare vatten och Finlands miljöcentral har också fått in rapporter om alger som stigit upp i vakar. När vattnet börjar frysa till fastnar algerna i isen och färgar den turkos.

Aranda åker ut i januari

Enligt Knuuttila är det inte ovanligt att det förekommer blågröna alger under vintern men mängden observationer är ovanligt stor i år. Det beror antagligen åtminstone delvis på den ovanligt varma hösten.
– Det fanns rikligt med alger senare än normalt i somras och hösten var ovanligt varm. Oktober var historiens varmaste i Finland. Ännu i december var vattnet sex grader varmt, säger Knuuttila.
Än vill han inte sia om hur förekomsten av alger inverkar på algblomningen nästa säsong. I slutet av januari ska forskningsfartyget Aranda ut på sin vinterforskningsrunda, och efter det finns det mera information att tillgå.
– Då får vi en första uppfattning av hur mycket näringsämnen det finns i vattnet och kan ge en första uppskattning av hur algblomningen kan se ut om det blir en lika varm sommar i år som i fjol.

ANDRA LÄSER