Gemenskap firas runtom i byarna

Den 10:e juni är byarnas dag runtom i landet. Sammanlagt deltar över 700 byar i Finland i evenemanget Öppna Byar, som går ut på att byborna samlas och spenderar dagen ihop.

Lånade plagg. Michaela Ekholm från Pojo svenska Marthaförening visar stolt upp klädseln hon hyrt specifikt för dagen.
Sofia Westerholm
10.06.2017 15:00 UPPDATERAD 13.06.2017 09:55
I Pojo är torget redan fullt av folk då evenemanget kör i gång. Pojodagen ordnas för tredje året i rad med gemensamma krafter av bybor, föreningar och företag. Målet är att föra samman byborna och samtidigt visa för övriga vad Pojo har att bjuda på.
Under dagen ordnas det både försäljning och program av varierande slag.
Specifikt för i år är att Pojodagen också uppmärksammar Finlands 100-årsjubileum. Försäljare och företagare har exempelvis på förhand uppmanats klä sig enligt tema.

Kläder och föremål från förr

Pojo svenska Marthaförening valde att följa uppmaningen. I sina gammaldags dräkter står de på torget och kokar tvål till försäljning.
– Dessutom kom vi på en ny sak för i år. Vi har ett bakverkslotteri där den som vinner själv får välja bakverk. På så vis bär man inte med sig hem en massa onödigheter, säger Katrina Österlund från Pojo svenska Marthaförening.
Även Pojo S-market har valt att delta i evenemanget genom att klä sig i gammaldags klädsel och pynta affären med föremål från förr. Regina Lindqvist står vid en våg och väger upp Nalle-karameller i papperspåsar.
– I bästa talkoanda har vi alla anställda samlat ihop kläder och föremål. Vi fick idén då vi hörde att Pojodagen i år var en del av Finlands 100-års firas, berättar hon.

Med gemensamma krafter

En annan by där byarnas dag uppmärksammas stort är Skogby.
Byn har all orsak att samlas och fira eftersom deras gemensamma talkoarbete, att piffa upp småbåtshamnen samt två badstränder, nu är klart.
Tackvare en donation från Tenala Sparbanksstiftelse har byborna tillsammans snyggat upp stränderna och byggt nya räck kring byns uteplats.
– Tillsammans är ledordet. Vi samlade hela byn och gjorde det tillsammans, säger Marianne Isaksson-Heimberg.
Isaksson-Heimberg har fungerat som ordförande för Skogby Byaråd i över 15 år men gav i våras över åt följande generation. Piia Hasselberg tog då över och det var hennes idé att Skogby skulle delta i evenemanget Öppna Byar.
– Evenemang är en passion för mig och jag tyckte det passade så bra att delta och fira nu då vi fått allt jobb klart, säger Hasselberg.
Byborna firar tillsammans genom att samlas vid den upprustade uteplatsen och njuta av dagen. Det säljs korv och våfflor i kaféet och lotter i tältet intill. Den som vill kan även delta i en naturstig.
– Vi valde att inte ordna så mycket program så folk i stället ska hinna umgås, säger Hasselberg.

Knutna band i stället för klippta

Petra Baarman är en av byborna som valt att delta i evenemanget i Skogby. Tillsammans med sin systerson Ansel Pajamaa har hon under den gångna månaden flitigt deltagit i talkoarbetet. Pajamaa berättar att det varit tungt men roligt.
Baarman fick äran att öppna den förnyade uteplatsen då byadagen började.
– Det kändes väldigt bra eftersom jag har så många minnen härifrån. Nu fick jag chansen att tacka alla för det fina, frivilliga jobb de gjort, säger hon.
I vanliga fall brukar man klippa ett band då en ny plats invigs men i Skogby valde man att göra tvärtom.
– Vi band ett band i stället för att klippa det itu. Med det ville vi visa hur viktigt det är att förenas och samarbeta, säger Hasselberg.

ANDRA LÄSER