Närapå fulländad action i förförisk retroskrud

Huntdown är en 90-talsinspirerad fullträff från svenska indiestudion Easy Trigger Games, skriver Alexander Ekelund.

Väloptimerat. Huntdown är föredömligt väl optimerat för alla plattformar och ser till exempel fenomenalt ut på Switch:s mindre bildskärm.

Huntdown. Format: Xbox One, Playstation 4, Switch, PC. Åldersgräns: 16. Betyg:

2020 års hittills bästa spel har varken avancerad teknik, narrativt nytänk eller onlinefinesser. Det ser ut som något från 90-talet, har en handling som inskränker sig till lökiga oneliners och går ut på att springa, hoppa och skjuta sig fram genom actionspäckade 2D-banor till tonerna av burkig 80-talssynthmusik.
Huntdown var namnet – och jag älskar det förbehållslöst.
Spel som flirtar med svunna tider, inte minst pixelgrafikens guldålder, är sannerligen ingenting nytt eller unikt. Men det är sällan de är så här makalöst bra. Upplägget är briljant i all sin enkelhet: en stad härjas av olika gäng som behöver utplånas, vilket görs i tur och ordning genom en serie olika banor i respektive gängs territorium. Utrustad med en mångsidig vapenarsenal – från vanliga pickadoller till kaststjärnor, raketkastare och lasergevär – och en enklare rörelserepertoar gör man själv eller med en kompis rent hus på de sidoscrollande, handpixlade banorna – som var och en utmynnar i en lika underhållande fantasifull som krävande bossfajt.
Spelmekaniken sitter som en smäck och inramningen är en sann fullträff. Den där 80-talstypiska ”ruffiga storstads-hoods möter sci-fi”-stilen löper som en röd tråd genom den 20 banor långa actionkavalkaden och levereras med en detaljrikedom och smakfullhet i färg- och effektarbetet som tar 16-bitsestetiken det inspirerats av till en ny nivå.
För alla som gillar gammaldags 2D-action av yppersta klass är Huntdown ett absolut nödvändigt tillägg på inköpslistan.

ANDRA LÄSER