En uppfinningsrik antologi med finlandssvensk poesi

För 130 år sedan uppstod Söderströms förlag när Werner Söderström delade sitt förlag i en svenskspråkig och en finskspråkig del. Det är utgångspunkten för Schildts & Söderströms nya diktantologi Bländad av död och kärlek: 130 år av finlandssvensk poesi.

Maïmouna Jagne-Soreau, Martina Moliis-Mellberg och Martin Welander har sammanställt en finlandssvensk diktantologi som genomsyras av kärleken till poesin.
23.10.2021 15:59
Maïmouna Jagne-Soreau, Martina Moliis-Mellberg och Martin Welander har fått uppdraget att välja 130 svenskspråkiga dikter från Finland för att representera en period av 130 år.
Redaktörernas kärlek för poesi lyser igenom det uppfinningsrika och underhållande urval de har åstadkommit. De har inte valt en dikt per år eller något sådant, utan dikter som tillsammans bildar en helhet. Kombinationerna är överraskande men ändå genomtänkta. Poeterna behöver inte vara de mest kanoniserade, även om de stora klassikerna finns med. Varje dikt försvarar sin egen plats i antologin och det är inte ovanligt i sammanhanget att det finns också sådana poeter som har skapat några enskilda fullträffar som lämpar sig för antologibruk. Det spelar helt enkelt ingen roll att resten av poetens produktion kan vara bortglömd eller inte hålla samma klass som någon annans som har kommit in i samma antologi. Som en kuriositet finns det också med en dikt av den finlandssvenska poeten Cia Rinne som är allt annat än svenskspråkig, nämligen en blandning av engelska och franska.

ANDRA LÄSER