Träffpunkt med kultur i fokus

Regelbundna högklassiga kulturupplevelser kombinerat med trevlig samvaro och god mat. Det är visionen för företagarparet bakom Villa Christine i Tenala.

Kärlek till konsten. Victoria Lindqvist och Jon Lindström vill att konsten är en naturlig del av verksamheten på Villa Christine.
Victoria Lindqvist och Jon Lindström bjuder på te i mysiga Villa Christines trädgård. Här har de i sommar ordnat viskväll i bersån, och siktar på fler konserter under hösten.
– Vi vill bjuda på ett brett utbud musik och samla folk både lokalt och längre ifrån. Det har kommit bra med folk till de konserter vi hittills ordnat, det är väl lite otippat att det ordnas något i en liten by. Redan det gör att det blir lite exotiskt och spännande, säger Victoria Lindqvist.
Publiken har bestått av en brokig skara åhörare – allt från barn till pensionärer och från karriärstyper till bonden från grannbyn.
– Vi vill också fungera som en mötesplats för den lokala befolkningen. Tenala är en aktiv by där det ordnas många typer av evenemang, men just den här sortens evenemang upplever vi att det finns en beställning för, säger Lindqvist.
– Det är väl kärleken till konsten som gör att vi vill ordna sådana här evenemang. Det känns bekvämt, säger Lindström.

Musik som spelar på själasträngarna

Härnäst är det en konsert med Trio Systrafolk som gäller på Villa Christine. Trion består av Victoria Lindqvist, Linda Sundberg och Marika Kivinen. Ur Svenska litteratursällskapets arkiv har de grävt fram inspelningar av gamla folksånger, som de sedan gör egna tolkningar av. Ibland är det nyarrangemang av Victoria Lindqvist som gäller, men ofta är det improviserade stämmor.
Att det blev just folkmusik beror på den nerv som finns musiken. Folkmusik tilltalar Victoria Lindqvist djupt, på ett sätt som är svårt att sätta ord på.
– I det här globala samhället med hög puls klingar den musik man hör på radion inte särskilt djupt. Men när jag lyssnar på folkmusik är det något som väcks till liv inom mig. Det är musik om vad det är att vara människa, säger hon.
– Och en del av att vara människa har i alla tider varit att sjunga. Det är en väldigt ny situation vi befinner oss i nu, där få sjunger. Därför har karaoke och alla världens Idols blivit så viktiga, för alla behöver sjunga.
Dessutom känns folkmusiken naturlig och genuin.
– Det är jätteskönt att göra musik med närvaro och kontakt. Folkmusik ligger mig nära hjärtat.

Improvisation och natur

På sikt drömmer paret bakom Villa Christine om ett större evenemang för folk i alla åldrar, lite som en festival. I väntan på det siktar paret på två konserter under hösten. Den ena blir en improvisationskväll där publiken får medverka med egna instrument eller med sång. Den andra är en konsert om musik som förändrar, med duon Bernt Nordman och Emilie Adolfsson, som samarbetar kring ett miljöanknutet musikprojekt, och samhällskritiska musikern Lina Teir.

Trio Systrafolk uppträder fredagen den 24 augusti klockan 19 i Villa Christine i Tenala och lördagen den 25 augusti klockan 19 på Stallkrogen i Bromarv.

ANDRA LÄSER