Få lediga stunder i kiosken

Intervju

Glassens högsäsong är här igen och sommarens ovanligt höga temperaturer har påverkat försäljningen positivt. Maja Lundin säljer glass i Pappagallos glasstånd i Ekenäs centrum. Det här är hennes första år som glassförsäljare och hon har inte haft många lediga stunder.
– Det har ju varit jättevarmt så det har gått åt mycket glass. Det varma vädret började också så tidigt i år så det har varit en lång säsong redan. På soliga och varma dagar hinner man nästan inte sätta ner sig och äta, säger hon.
I det heta vädret försöker människor på olika sätt svalka ner sig och Lundin påpekar att glass är ett lätt alternativ.
– Nu under värmeböljan så tror jag att människor äter så mycket glass för att det är så gott och kallt. Man förknippar ju också glass med sommaren och så är det nog roligare att äta en glass när det är 25 grader varmt än när det är minus 25 grader på vintern, säger hon.
På regniga dagar märks det att det är betydligt mindre kunder, men det finns de som måste få sin glass oberoende av vädret.
– När det är dåligt väder består många av kunderna av barnfamiljer. Jag tror att det är många fall var föräldrarna har lovat att barnen ska få glass följande dag och då kommer de nog och köper glass fastän vädret inte skulle vara på topp, berättar Lundin.

Mera turister

Lundin har sålt glass sedan maj när ståndet öppnade och i början av sommaren var de flesta kunderna lokala. Nu är ändå sommarens högsäsong på gång i Ekenäs och då är det mycket turister som också skall ha glass.
– Nu i juli har man träffat på mycket turister. En stor del av kunderna pratar finska och på de som pratar svenska så hör man på dialekterna att de inte är lokala. Ibland kommer det också någon enstaka som pratar engelska, säger Lundin.
Det hon tycker att är roligast med jobbet som glassförsäljare är just att träffa människor och få småprata med dem.
– Det är roligt att träffa så mycket olika människor. Våra kunder består ju av allt från barn till åldringar.
Man skulle kunna tro att det är skönt och svalt att stå i en glasskiosk när temperaturerna bara stiger men så är inte alltid fallet.
– Det blir varmt i glasskioskerna också men nu har vi som tur fått luftkonditionering så det hjälper massor under de varma dagarna, berättar Lundin.
ANDRA LÄSER