Seppälä i konkurs, fyra mister jobbet i Ekenäs

Helsingfors tingsrätt har försatt klädaffärskedjan Seppälä i konkurs. Butikschefen i Ekenäs, Marina Strömberg, säger att butiken kommer att stänga.

Alla butiker stänger, också vår, säger Marina Strömberg, chef för Seppäläs butik på Kungsgatan i Ekenäs.
– Alla butiker stänger, också vår, säger Marina Strömberg, chef för Seppäläs butik i Ekenäs.
Hon uppger att fyra personer inklusive hon själv blir arbetslösa.
Ansökan om konkurs var inlämnad till Helsingfors tingsrätt av skatteförvaltningen. Ansökan gällde både Seppälä Oy och Seppälä Finland Oy. Dagen innan rättsbeslutet ska båda bolagen också själva begärt sig i konkurs, skriver FNB.
Så sent som i april inleddes en företagssanering i syfte att rädda organisationen. Trots att bolagen hade byggt om sin organisation och skurit i kostnader lyckades saneringen inte och den tillsatta utredaren meddelade i augusti att saneringsförfarandet måste avbrytas.

Fick veta i går

– Vi informerades på torsdag kväll om att det blir konkurs, berättar Strömberg.
I meddelandet till personalen, åtminstone i Ekenäs-butiken, ombads personalen komma till jobbet som normalt i dag fredag.
– Tanken är nog att vi även på måndag kommer hit i vanlig ordning, säger hon.
Butiken har verkat i det så kallade Norvahuset vid Kungsgatan i cirka två år, tidigare fanns butiken i Formishuset i Formanshagen.

Två osäkra år

Samtidigt som det känns bittert att konkursen är ett faktum – eftersom butiken i Ekenäs och den på Åland hör till dem som gått hyfsat och varit under Strömbergs vingar – känns det som en lättnad:
– De två senaste åren har varit osäkra. Det har varit tungt för oss alla.
Huruvida det blir slutförsäljning med anledning av konkursen vet Strömberg ännu inte.
– Men klart är att sista dagen som vi håller öppet ska vi bjuda våra kunder på kaffe, för vi vill ta ett riktigt farväl av dem.
Strömberg fortsätter sitt frivilligarbete som ordförande för Ekenäs centrumförening.
ANDRA LÄSER