Lena Selén fick pris för sitt värv i Degerby – firar i Spanien efter tungt år med long covid

Lena Selén har belönats med Ingå kommuns kulturpris för sitt arbete med museet Degerby Igor. Priset delades ut under kommunens självständighetsfest den 6 december. ”Utan Degerbyborna skulle det inte ha blivit något museum ", säger en tacksam Selén.

Lena Selén har jobbat med att bevara Porkalas historia i tre decennier. Det senaste året har varit tungt för henne, eftersom hon har kämpat med långvariga sviter av en covid-19-infektion.
Benjamin Lundinbenjamin.lundin@vastranyland.fi
07.12.2022 15:31
Det var en glad och överraskad Lena Selén som fick motta Ingå kommuns kulturpris under självständighetsfesten på Merituulen koulu den 6 december. Hon belönades för sitt långa arbete med att synliggöra regionens historia på museet Degerby Igor. Priset delades ut för andra gången och bakom det stod en enig bildningsnämnd.
– Det är inte bara jag, utan så förskräckligt många andra som har jobbat för det här. Utan Degerbyborna skulle det inte ha blivit något museum, säger Lena Selén.
En person som hon speciellt vill lyfta fram är den tidigare kommundirektören Hilding Haglund. Han tog initiativ till en bok om evakueringen av Porkala och Rysslands arrendering av området åren 1944-1956. Lena Selén, som har en bakgrund som mångårig redaktör på VN, antog sig uppdraget.

ANDRA LÄSER