Mia Maukonen fick ryttarförbundets förtjänsttecken i guld

Hangö Udds Ryttares ridlärare Mia Maukonen fick i söndags en fin utnämnelse, då hon erhöll Finlands ryttarförbunds förtjänsttecken i guld.

Överraskad. Hangö Udds Ryttares ridlärare Mia Maukonen hade ingen aning om vad som väntade då hon deltog i Finlands ryttarförbunds årsmöte 26.11. – Det kom som en överraskning, säger hon.

Enligt ryttarförbundets huvudsekreterare Fred Sundwall, gick erkännandet till rätt person:

– Jag är väldigt glad över att Finlands ryttarförbund årsmöte beviljade förtjänsttecknet i guld åt Hangö Udds ryttares Mia Maukonen. Hon har gjort en fantastisk insats för hästsporten i Finland. Ända sedan starten år 1997 har hon varit med och arrangerat de populära SeaHorse Week tävlingarna, på senare år som tävlingsledare.

– Det har varit fint att se hur hennes organisation av frivilliga utstrålat glädje och proffsighet under tävlingarna, där vårt lands ryttarelit medverkar. Mia verkar också aktivt som domare i banhoppning, och som banmästare och steward vid tävlingar. Dessutom ligger ungdomarbete henne nära hjärtat och år 2009 valdes hon till årets ridlärare, räknar Sundwall upp.

För att beviljas Finlands ryttarförbunds förtjänsttecken i guld bör man ha premierats med förtjänsttecknet i silver.

Maukonen fick silvertecknet år 2007.

Guld värd

För en ridskola är en anställd som Maukonen mer än guld värd.

– Det är beundransvärt att Mia fortsättningsvis vill utvecklas som ridlärare och tränare och att hon är villig att peppa ryttare på olika nivåer framåt på deras bana. Dessutom bidrar hennes aktivitet på nationell nivå till att vår ridskola får ovärderlig synlighet. Det också att vi kan jämföra oss med andra aktörer i branschen, säger Miina Lähdeniemi, som är ordförande för Hangö Udds Ryttare.

Överraskad

– När Timo Rautianens namn lästes upp, tänkte jag, att jag ännu har lång väg att gå innan jag får förtjänsttecknet. Jag uppskattar Rautianens yrkeskunskap stort, han är en riktig veteran inom ridsport i Finland, berättade Maukonen efteråt.

Maukonen hade inte en aning om att hon nominerats för utmärkelsen. Och när Rautianen fick sitt pris, skulle det endast dröja några minuter innan Maukonen fick sitt:

– Det känns helt overkligt. Det här jobbet är verkligen en hjärtesak för mig. Trots att träning och speciellt hinderrittstävlingar är de forum där man kan påverka på nationell nivå, så slår mitt hjärta fortfarande för det som är min huvudsakliga uppgift, ridskolelärare, säger Maukonen.

Förutom Mia Maukonen erhöll följande personer ryttarförbundets förtjänsttecken i guld: Laura Airaksinen (Korpilahti), Timo Ajanto (Esbo), Dorrit Burmeister (Esbo), Kirsi Siivonen (Virmo), Christina Sillman (Forssa) och Minna Suuriniemi (Björneborg).