Viirus turnerar i Västnyland med festlig barnteater

Oskar Pöystis första regi, Berättelser 1-2-3-4, är Viirus nyaste turnépjäs och riktar sig till barn i åldern 3-6 år, men tål bra ses av föräldrarna också. Som alla bra berättelser innehåller den här pjäsen flera dimensioner och vuxna skrattar ofta åt helt andra saker än barnen, men här finns någonting för var och en.

Siw Handroos-Kelekay
26.04.2018 12:00 UPPDATERAD 26.04.2018 13:21

Text: Eugène Ionesco. Regi & dramatisering Oskar Pöysti. På scenen Robert Kock och Meri Anna Hulkkonen. Scenografi, kostym, ljus Janne Vasama. Ljudplanering Kristian Ekholm. Musik Robert Kock. Premiär på Viirus 10.4.

Föreställningen bottnar i den rumänskfödde franska författaren och dramatikern Eugéne Ionescos (1909-1994) absurda barnböcker som dramatiserats av Oskar Pöysti. Den berättar om 33 månader gamla Josette som är uttråkad när mamma och pappa, gestaltade som marsipangrisar nedbäddade i en kappsäck, bara sover och snarkar om morgnarna. De är ju trötta efter gårdagens nattsudd på teater och restaurang och dockteater och restaurang igen och rentav disco. Med sin hund Jacques ger sig Josette ut på äventyr och plötsligt är hunden hennes pappa som bara jobbar och pratar i telefonen hela tiden medan hennes mamma, gestaltad av en blommig dräkt och ett blommigt paraply, har åkt till mormor för att vila upp sig.
Texten både underhåller och manar till eftertanke, den skildrar världen från ett barns perspektiv där allting är möjligt. Meri Anna Hulkkonen är fantastisk i rollen som Josette, både rösten och kroppsspråket är så naturligt barnsliga utan att vara tillgjorda. Robert Kock igen gör alla andra roller allt från hund till pappa till hembiträdet, som liksom alla andra i Josettes värld heter Jaqcueline. Dessutom sjunger han och spelar piano, det är också han själv som gjort musiken.
Janne Vasamas fantasifulla scenografi och dräkter i murrig 70-talistisk retrostil utnyttjas på ett fantastiskt sätt till exempel när man öppnar olika luckor i olika prylar på scenen och får en skymt av föräldrarnas nattsudd ute på stan – bakom en lucka ser man teatern, bakom en annan krogen, när discolamporna slås på förvandlas hela scenen till ett blinkande dansgolv. Kristian Ekholms ljudeffekter utnyttjas också på ett roligt sätt, ofta mimar skådespelarna en handling, samtidigt som man hör hur den låter.
Föreställningen är en samproduktion mellan Viirus och Ensemblen Bulleribock. Trion Pöysti-Kock-Hulkkonen samarbetade redan 2016 när Pöysti skrev deras Lilla Anna och Långa Farbrorn som gick på Svenska Teatern. Berättelser 1-2-3-4 gästspelar i Stadsbiblioteket i Hangö i morgon lördag 21.4.