345 nya coronafall – incidensen nu över 125

Omkring 66,2 procent av Finlands befolkning har fått minst en dos vaccin. Foto: Jeanette Östman/SPT Bild: Jeanette Östman/SPT

Just nu vårdas 93 coronapatienter på sjukhus runtom i landet.

Institutet för hälsa och välfärd meddelar om 345 nya coronafall på måndagen. Det innebär att totalt 107 666 personer i Finland har testat positivt sedan epidemins början.

De senaste två veckorna har 6 935 coronafall konstaterats i Finland.

Den nationella incidensen, alltså antalet nya coronafall per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna, är 125,1. Under de föregående 14 dagarna var den 67,2.

Högst är incidensen i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, 205,4. Landets lägsta incidens finns i Mellersta Österbotten, 15,5.

I Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt är incidensen 179,4, i Vasa sjukvårdsdistrikt 33,6 och på Åland 109,4.

Just nu vårdas 93 coronapatienter på sjukhus runtom i landet. Av dem behöver 7 intensivvård.

Det senaste dygnet har antalet personer som vårdas på sjukhus ökat med 28 personer.

Institutet har övergått till att uppdatera siffrorna för antalet coronarelaterade dödsfall endast en gång per vecka. Enligt den senaste uppdateringen förra veckans onsdag har total 982 personer i Finland mist livet på grund av covid-19.

Enligt institutets vaccinregister har sammanlagt 3 696 811 personer fått den första dosen coronavaccin, vilket motsvarar ungefär 66,2 procent av Finlands befolkning. Omkring 35,1 procent av befolkningen har fått också den andra dosen. Institutet för hälsa och välfärd uppdaterade vaccinationssiffrorna under i söndags.

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar dagligen utifrån uppgifter som införts i registret över smittsamma sjukdomar.

I många sjukvårdsdistrikt rapporteras det antal positiva laboratorieresultat som finns på morgonen – siffrorna är alltså inte jämförbara med institutets.

Enligt institutet kan systemet på grund av dataöverföringen leda till en viss fördröjning i rapporteringen.

Från och med slutet av juni rapporterar institutet de dödsfall som kommit in via registret över smittsamma sjukdomar. Tidigare baserades siffrorna på rapporter från sjukvårdsdistrikten.