Efter coronapausen: Anhöriga igen välkomna på lördagens krigsmannaed på Nylands brigad i Ekenäs

När beväringarna avlägger sin krigsmannaed eller -försäkran på lördag får anhöriga vara på plats för första gången sedan vintern 2020. 

På lördag avlägger beväringarna krigsmannaed och -försäkran på Nylands brigad i Ekenäs.
Jesper Sundströmjesper.sundstrom@vastranyland.fi
11.08.2022 12:31 UPPDATERAD 11.08.2022 13:09
På lördag avlägger rekryterna som ryckte in tidigare i somras sin krigsmannaed eller krigsmannaförsäkran på Nylands brigad i Ekenäs. I ett pressmeddelande uppger Försvarsmakten att varje beväring har fått bjuda in högst tre personer till garnisonen. På grund av coronaviruset är det första gången sedan vintern 2020 som anhöriga tillåts delta i ceremonin. 
I samband med evenemanget får de anhöriga bekanta sig med rekryternas stugor och brigadens utbildningsmaterial samt äta i garnisonsrestaurangen. 
Cirka 720 rekryter avlägger sin ed eller försäkran på lördag. Det är en militär tradition där rekryterna lovar att försvara Finland. Samtidigt utnämner brigadkommendören, kommodor Juha Kilpi,  rekryterna till jägare.
Brigadkommendör Juha Kilpi spelar en roll på lördag.
Krigsmannaförsäkran börjar klockan 11.20 och 20 minuter senare marscherar rekryterna till paradplatsen. Klockan 12 är det dags för krigsmannaeden med tillhörande förbimarsch. Med start ungefär klockan 13 och till och med klockan 16 är det möjligt att bekanta sig med stugorna och utbildningsmaterialet. Portarna till brigaden öppnas klockan 10 och de anhöriga får vistas på området till klockan 16. 
Under eftermiddagen är det också möjligt att, för fem euro, äta i garnisonsrestaurangen. 
"Vi ber besökarna att komma till garnisonen i god tid innan krigsmannaedgången och -försäkran börjar. Det lönar sig att reservera tid för identitetskontrollen och för eventuell parkering och en dryg 500-meterspromenad från parkeringsplatsen till paradplanen, där ceremonierna kommer att ordnas. För dem som anländer till fots är det knappt hundra meter att gå från kasernporten för paradplanen", skriver Försvarsmakten i sitt pressmeddelande. 

ANDRA LÄSER