Karis Telefons lokala videoserie hjälper barn och unga på internet – viktiga frågor tas upp i den färska satsningen

Nätetikett, källkritik, mobbning och mycket mera diskuteras i Karis Telefons färska videoserie för unga. Materialet ska användas av Raseborgs skolor flera lokala aktörer har varit involverade i projektet.

”Jag tycker att vi ganska bra lyckades få en rätt så bred omfattning på materialet”, säger Karis Telefons Johan Nygård om den färska videoserien.
Jesper Sundströmjesper.sundstrom@vastranyland.fi
19.10.2022 15:27 UPPDATERAD 19.10.2022 16:04
Karis Telefon har lanserat en videoserie som ska hjälpa barn och unga att hantera internet och sociala medier på ett såväl tryggt som trevligt sätt. Projektet Barn och internet inleddes i fjol. Satsningen presenterades i Karis på onsdagen och Karis Telefon har bland annat samarbetat med Folkhälsan och bildningssektorn i Raseborgs stad. Det tvåspråkiga materialet finns nu på Karis Telefons webbsida och kommer användas i Raseborgs skolor.
I åtta animerade och informativa videoklipp får barnen information om nätetikett, nätmobbning, hurdant material man får dela, källkritik och falsk information på nätet. Dessutom ingår ett avsnitt om grooming, alltså hur barn kan kontaktas av vuxna i sexuellt syfte. Förutom videoklippen erbjuds även stödmaterial och frågor som underlag för diskussion. Det finns också material som läraren kan använda för att fördjupa sina egna kunskaper.
Johan Nygård, Karis Telefons tekniska chef, säger att Raseborgs fritidschef, Fredrika Åkerö, tog upp behovet av en dylik serie.

ANDRA LÄSER