Satsning gav efterlängtad kanon

I lördags invigde Ingå IF officiellt sin nya konstsnöbana, med bandklippning och en skidtävling. Från föreningens sida är man nöjd med den nya snökanonen, som möjliggör skidåkning även då vädret inte är det bästa.

Trångt. Det gick hårt till när Wiljam Wilkman (t.v.), Tomas Ekbom, Erik Lillandt, Vilhelm Nylund och Axel Enberg skulle i väg.

Den här vintern har Ingå IF med hjälp av en egen snökanon kunnat tillverka konstsnö. Någonting som i nuläget betyder att det finns ett ungefär 800 meter långt skidspår kring motionsbanan i Ingå.

På samma gång har föreningen också grävt ut en redan existerande vattengrop i den närliggande sandgropen. Detta då det behövs en hel del vatten för att snökanonen skall fungera.

– Vi har gjort spåret med talkokrafter och samtidigt är det här ett projekt vi hållit på med i några år. Både kommunen och sparbanksstiftelsen har bidragit med stöd, säger André Nylund från skidsektionen.

Någonting som också syntes i form av att Peter Asén från sparbanksstiftelsen klippte av det symboliska bandet. I sitt invigningstal lyfte han fram vikten av att själva ta initiativ.

– Det är viktigt att själva agera och inte vänta på att någon annan gör det. Ingå är ett bra exempel på det, då flera stora projekt har skötts på det sättet.

Nödvändig satsning

André Nylund säger att snökanonen mer eller mindre var nödvändig för den fortsatta skidåkningen.

– Tanken var att kanonen skulle användas ordentligt i fjol, men då blev det en del fördröjningar. Nu har vi ändå löst problemen och kunde starta den. Och visst är det någonting vi behöver, det är ju bara så att antingen har vi konstsnö eller ingenting alls.

Spåret har varit i användning sedan trettondagen men Nylund säger att det ändå är svårt att uppskatta hur många besökare det varit.

– Jag tror att alla kanske inte känner till möjligheten. Men vi har regelbundna träningar och ibland har det varit närmare 20 juniorer.

Intresset höll också i sig i lördags, då föreningen ordnade en karuselltävling. 30 åkare dök upp och de yngsta var endast fyra år gamla. Förutom Ingå IF var också IK Trissan och ÖSK representerade.

– För vår del kommer säsongen att fortsätta med träningar, men även roligare inslag. Till exempel skicross och veckan innan påsk åker vi i väg på ett läger, säger Nylund.

Vilja att hjälpa

Nylund säger att spåret inte hade blivit till utan all den frivilliga hjälp som föreningens medlemmar erbjudit.

– Det är många som ställt upp för olika uppgifter, som att övervaka kanonen. Jag vill tacka alla som deltagit.

I år blev alltså spåret drygt 800 meter långt, men målet är att det skall bli längre. 1,5 kilometer är en tanke man har, men då krävs det att vattengropen blir ännu större.

– Nu var den helt enkelt för liten och vattnet tog slut, säger André Nylund.

ANDRA LÄSER