Julkonserten kommer hem till publiken - i skivform

Coronaviruset satte stopp för årets stora julkonsert-turné, men alla som köpt biljetter får konserten hemsänd till sig. Thomas Enroth som står bakom den populära konsertserien har spelat in hela programmet och kommer att skicka alla som köpt biljett en cd med materialet.

Den stora julkonserten i Svenskfinland skulle ha kört i gång i november i Ekenäs för att fortsätta i Borgå, men coronan satte stopp för den. Först sköts konserterna i Ekenäs och Borgå fram till januari. När stängningen av först Nyland och nu också Österbotten blev ett faktum tänkte Thomas Enroth om.

– När publiken inte kan komma på konsert och lyssna till oss, så kommer vi hem till publiken i stället, säger han.

Den här veckan har alla artister och musiker som skulle ha uppträtt under julkonserterna gått in i studion och spelat in hela konsertprogrammet. Inspelningen skickas sedan hem till alla som köpt en biljett till någon av konserterna.

– Vi måste ta vårt ansvar och ge publiken det de betalt för, folk ska få en julkonsert.

Många att ringa

Under slutet av den här veckan börjar arbetet med att nå publiken, som finns i hela Svenskfinland.

– Jag ringer upp alla, önskar god jul och ber om en adress att skicka cd:n till. Jag börjar på fredag med dem som bor i Ekenäs och Borgå. Det är ett tufft projekt, säger Enroth.

Publiken kan också räkna med ett köpkort på trettio euro till kommande konserter.

– Jag har de flesta telefonnumren, och jag ringer ända fram till 15 december. Om man inte fått ett samtal till då kan man ta kontakt med mig via Facebook, säger han.

Telefonnumren till de 1 500 personer som köpt biljett har Enroth fått via byrån som sålt biljetterna. Har man köpt flera biljetter får man också flera skivor.

– Dem kan man till exempel ge bort i julklapp, den här cd:n kommer aldrig att ges ut, den är bara för publiken som gick miste om konserten, säger Thomas Enroth.

ANDRA LÄSER