Tusentals industriarbetare i strejk – så här syns det i Hangö

På onsdagen gick över 7 000 industriarbetare i strejk. Vid Fermion i Hangö är strejker ovanliga, trots situationen arbetar en del av arbetstagarna för att produktionen av cancermedicin inte ska stå still.

Arbetarskyddet Ronnie Gustafsson var strejkvakt utanför Fermion i Hangö på onsdagsmorgonen.
Harald Grönstrandharald.gronstrand@hbl.fi
01.02.2023 10:04
På onsdagen inledde runt 7 200 industriarbetare en tredagars strejk. Förhandlingarna mellan facket och Teknologiindustrin strandade i januari, och strejkerna kan bli fler om parterna inte når en överenskommelse. På fredagen fortsätter förhandlingarna.
Vid Fermions fabrik i Hangö står arbetarskyddet Ronnie Gustafsson strejkvakt. Han har arbetat vid fabriken i 16 år, men det här är första gången som han strejkar.
– Vi har det bra organiserat här. Men när det blev strejkvarsel kom representanter från förbundet och berättade vad det innebär när det blir strejk, säger Gustafsson.
Sammanlagt jobbar 170 personer vid fabriken i Hangö, och 107 av dem berörs av strejken.
– Alla är inte i strejk, en del jobbar. De gör cancermedicin, säger Joni Pulkkinen som är huvudförtroendeman vid Fermion.
Han vill inte kommentera hur förhandlingarna med arbetsgivarsidan går eftersom han inte är med i förhandlingsgruppen. Men han bekräftar det som Gustafsson sagt, nämligen att det är sällsynt med strejker här.
– Under mina 13 år här har det inte hänt. Men jag tror de hade en några dagars strejk i början av 90-talet, säger Pulkkinen.
Den pågående strejken tar slut på fredag. Strejkerna drabbar också bland annat ABB i Sockenbacka och Nordsjö, Aidian och Orion i Esbo, Okmetic i Vanda och Helkama Velox i Hangö.

ANDRA LÄSER