Livboj kastades upp i träd

Stranden vid Djupträsk i Solberg utsattes för vandalism i slutet av förra veckan. Förstörelsen var omfattande, men det som upprör Ingås fritidsplanerare mest är att någon kastat upp livräddningsverktygen i ett träd.

Arkivbild av livboj.

I torsdags upptäckte Mari Sjöström som är fritidsplanerare i Ingå att stranden Djupträsk hade vandaliserats. Hon höll på att granska alla badstränder inför badsäsongen.

– Det såg ganska hemskt ut, säger hon.

Omklädningshytter hade fällts, en bänk var sönderslagen, skyltar nedrivna och spår efter fyrhjulingar och mopeder eller motorcyklar fanns i sanden.

– Det mest oroväckande var att livräddningsverktygen också hade vandaliserats. De var uppkastade i ett träd, säger Sjöström.

Hon understryker att det är viktigt att livräddningsverktygen får vara på sin plats tills de behövs för att rädda liv.

Snabbt röjningsarbete

Det mesta har kommunen redan röjt upp.

– Det är synd att någon slår sönder allmän egendom. Det är ändå skattebetalarna som betalar för det. Det är inte frågan om hemskt stora summor, men det är en allmän plats för alla kommuninvånare, säger Ilkka Rissanen som är tf. teknisk chef i kommunen.

– Det vållar mest skada för kommuninvånarna. För kommunen är det en ekonomisk fråga som inte är rolig, säger Sjöström.

Enligt Rissanen händer det alltid en del förstörelse på stränderna några gånger per år, men sällan något så omfattande som i Djupträsk.

– Förra året hände något liknande på slutet av badsäsongen då badhytter på Björkudden fälldes, säger Sjöström.

ANDRA LÄSER