Unga löften dryftade sina framgångar

Två pianistlöften och två framgångsrika Sjundeåungdomar skulle samtala om framtiden med niondeklassare som en start på festivalen Lux Musicae. Ingen dök upp.

Nöjda. Mette Palkoranta, Elias Mäkinen, Anton Mejias och Tarmo Peltokoski anser inte att de har varit tvungna att avstå från något trots sina tidskrävande hobbyer.
I stället blev fredagseftermiddagen ett samtal med pressen om vad det krävs för att bli framgångsrik inom sin bransch. Pianisterna Anton Mejias och Tarmo Peltokoski, discodansaren Mette Palkoranta och judokan Elias Mäkinen berättade om sin bakgrund, hur de tränar och vad de har varit tvungna att avstå ifrån.
Mejias och Mäkinen har börjat med sin hobby som femåringar, Peltokoski och Palkoranta några år senare. I dag håller alla fyra hög nivå inom sitt område. Mejias har bland annat fått första pris i Steinway-pianofestivalen i Finland i sin kategori och har också godkänts till Rimski-Korsakov-konservatoriet i S:t Petersburg.
– Min uppgift är att kommunicera så effektivt som möjligt med toner. Jag vill ge folk något som de annars inte har, formulerar Mejias sin drivkraft.
Han siktar på en karriär som internationell konsertpianist, för det finns inget annat han kan föreställa sig att göra på riktigt.

Variation berikar

Peltokoski har å sin sida varit den yngsta deltagaren i Maj Lind-pianotävlingen och finalist i pianotävlingarna i Tammerfors. Men han vill syssla med musik så mångsidigt som möjligt. Därför har han valt att studera orkesterdirigering under Jorma Panula.
– Jag fascineras av den stora färgpaletten som en symfoniorkester erbjuder. Repertoaren är mycket bredare än den repertoar som finns för enbart piano, säger Peltokoski.
Mette Palkoranta har krönts till europeisk mästare i disco freestyle i sin åldersgrupp, i världsmästerskapen blev hon trea. För Palkoranta är dansen ett sätt att bygga självförtroende
– Det ger mig en känsla av att jag klarar av någonting. Jag orkar fortsätta eftersom det alltid finns något nytt att sikta på. Disco freestyle är en mångsidig gren som hela tiden utvecklas, så det finns hela tiden nya element att öva på, säger Palkoranta
Också Elias Mäkinen, som fått flera medaljer på FM-nivå, känner igen tanken om självförtroende i utövandet av sin hobby. Han har börjat med judo som femåring delvis för att han då var liten till växten och tyckte att det skulle vara bra att vid behov kunna försvara sig.
– Det ger gott självförtroende att veta att man kan. Judo är också en mångsidig gren som lär en kroppskontroll och ger styrka.

Tävlar för att man måste

Alla fyrar tävlar regelbundet. De är överens om att tävlingssituationerna är krävande, speciellt psykiskt.
– Man kan ha hur bra teknik som helst men man måste också ha ett mentalt övertag över motståndaren. Man måste bestämma sig för att man är där för att vinna, säger Mäkinen.
För musiker är tävlingar ett nödvändigt ont i unga år.
– Vi tävlar bara för att få mera konserter. Det är nödvändigt i det här skedet, säger han.
– Det är ett bra sätt att få synlighet. Tävlingsaspekten är omöjlig att helt glömma bort. När du ger en konsert har folk betalat för att höra dig, men i en tävling är det en jury som ska bedöma dig, säger Mejias.

Slutsålt i Sjundby

Lux Musicae fick gott om publik till sina konserter. Knappt hundra personer hörde Mejias och Peltokoski spela i Sjundeå kyrka på fredagskvällen, drygt hundra kom på Sufiras medeltidskonsert på lördagen och konserten i Sjundby slott på lördagseftermiddagen var slutsåld.
På söndagen blev det en ändring i konsertprogrammet i och med att barytonen Gabriel Suovanen insjuknade och ersattes av Kristian Lindroos, som vann sångtävlingen i Villmanstrand i somras. Kyrkan var nästan fullsatt under konserten.
ANDRA LÄSER